Hulpverleningsdienst Groningen


Regio Groningen buigt zich 6 november over nafase van overstroming
Gepubliceerd: 03 november 2008, 15:28
Symposium `Van waterproef naar waterproof'

Nederland is niet goed voorbereid op de gevolgen van een overstroming én er is bij velen onvoldoende besef wat je moet doen bij een (dreigende) overstroming. Van 3 t/m 7 november organiseert de Taskforce Management Overstromingen (TMO) de landelijke oefenweek `Waterproef'. Op donderdag 6 november, tijdens het symposium `Van waterproef naar waterproof' in de Euroborg te Groningen, buigt de regio Groningen zich over vragen en dilemma's rond de nafase van een overstroming.

Met de landelijke oefenweek `Waterproef' wil TMO laten zien dat de betrokken bestuurders en experts in staat zijn om slagvaardig en efficiënt samen te werken om de gevolgen van een overstroming maximaal te beperken. De vierde dag van de oefenweek staat geheel in het teken van de zogenaamde nafase. Het gebied staat onder water, hoe herstellen we de noodzakelijke voorzieningen zodat de bevolking weer terug kan keren naar hun huizen en naar hun werk? Wat moet eerst? Wat kan later? Duurt het lang, kan iedereen snel terugkeren of moet in opvang voor langere tijd worden voorzien?

Programma symposium donderdag 6 november
In de ochtend worden door verschillende sprekers de vijf schakels van de veiligheidsketen (preventie, proactie, preparatie, repressie en nafase) doorlopen. Het middagprogramma biedt een dilemmasessie voor het Regionaal Beleidsteam (RBT), waarbij bestuurders vragen en dilemma's krijgen voorgelegd die spelen bij de nafase van een overstroming. Voor de overige deelnemers zijn er verschillende workshops. Aan het einde van de middag wordt de dvd `Van waterproef naar waterproof'gepresenteerd. Deze documentaire over de nafase van drie grote rampen is in opdracht gemaakt voor dit symposium. Diverse deskundigen vertellen daarin wat er feitelijk op hen afkwam in de nasleep van de ramp.

Regio Twente
Ook de regio Twente buigt zich 6 november over de nafase van een overstroming. Ligt in Groningen de nadruk op evacuatie van getroffen burgers, in Twente ligt de nadruk op opvang van getroffen burgers. Groningen en Twente zullen 6 november de bevindingen van de oefening met elkaar uitwisselen.