Gemeente Anna Paulowna


Wilt u sportles geven aan senioren? Bij Sportservice Noord-Holland kunt u zich hiervoor scholen

Sportservice Noord-Holland start van het najaar met een tweetal cursussen voor personen die aan senioren sport- en beweeglessen willen geven. De eerste cursus Praktijk Sport en Spel start 8 november a.s. en geeft lesgevers de mogelijkheid hun eigen vaardigheid (verder) te ontwikkelen op sport- en spelgebied. Daarna volgt de cursus GALM-leider waarin lesgevers voorbereid worden op het geven van GALM-sportlessen die in vele gemeenten plaatsvinden. Beide cursussen worden gegeven in Purmerend.

GALM

GALM is de afkorting van Groninger Actief Leven Model. Een sportstimuleringsproject om sportief niet-actieve senioren in de leeftijd van 55-65 jaar die niet of nauwelijks iets aan sport hebben gedaan, weer aan het bewegen te krijgen en te houden. De GALM-strategie is door o.a. de Rijksuniversiteit Groningen ontwikkeld en de afgelopen jaren een succesvolle methode gebleken. In Noord-Holland vinden GALM-projecten plaats in 18 gemeenten (Andijk, Amstelveen, Bussum, Diemen, Drechterland, Haarlemmermeer, Heemstede, Huizen, Koggenland, Langedijk, Landsmeer, Medemblik, Naarden, Purmerend, Schagen, Texel, Velsen en Zandvoort). In de meeste van deze gemeenten worden ook de komende jaren projecten uitgevoerd. Verder zijn er waarschijnlijk ook lesgevers nodig in de omgeving Heemskerk (GALM) en Heerhugowaard (GALM+).

GALM-leider

Ervaringen hebben uitgewezen dat middels GALM per project zon 100 senioren actief meedoen aan het bewegingsprogramma. Dat zijn per project zon 5 groepen waar gekwalificeerde GALM-leiders voor nodig zijn. Van GALM-lesgevers worden specifieke kennis en vaardigheden gevraagd. Het begeleiden van de groepen vraagt deskundigheid met betrekking tot de diverse sporten en hun aanpassingen naar senioren. De deelnemers aan de bewegingsprogrammas zijn namelijk zeer divers voor wat betreft hun motorische vaardigheden en bewegingservaring. Personen met een sportvooropleiding (ALO, CIOS, MBVO sport en spel, KNGU-verenigingsleider, e.d.) én belangstelling voor de doelgroep kunnen deelnemen aan de cursus GALM-leider.

De cursus voor GALM-leider

De cursus beslaat 22 uur en wordt gegeven op 4 zaterdagen. De eerste bijeenkomst is op 10 januari a.s. in Purmerend.

Vooropleiding: Praktijk Sport en Spel

Lesgeefkader dat nog niet voldoende ervaring en vaardigheid in sport en spel heeft om de GALM-scholing te kunnen volgen, wordt aangeraden voorafgaand de cursus Praktijk Sport en Spel te volgen.

Deze cursus start op zaterdag 8 november a.s. en omvat 14 uur verdeeld over 4 bijeenkomsten.

Doel van de cursus is om lesgevers de mogelijkheid te bieden om hun eigen vaardigheid (verder) te ontwikkelen op sport- en spelgebied. Dit met het oog op het lesgeven binnen 55-plus activiteiten.

Aan bod komen o.a.: balvaardigheid, techniek en spelregels van kortbal, slagbal, easy-tennis, basketbal, volleybal, hockey en badminton.

Ook lesgeefkader dat helemaal los van de GALM-cursus bijgeschoold wil worden kan hieraan meedoen.

Aanmelden

Geïnteresseerden dienen zich voor beide cursussen zo spoedig mogelijk aan te melden. Voor meer informatie en een aanmeldingsformulier kunt u contact opnemen met Sportservice Noord-Holland, mevrouw L. Schouten, tel. 023 - 531 94 75 of zie de website www.sportservicenoordholland.nl