Tibetaanse lamadans en zandmandala

Van 8 november t/m 20 december geeft een groep Tibetaanse monniken van het Gajang Tsawa Khamsten van het Gaden Jangtse klooster te Mundgod (India) een lamadansvoorstelling op diverse plaatsen in Nederland. Ook zullen zij in zes Nederlandse steden een zandmandala vervaardigen.

Lamadans
Onder de begeleiding van hoorngeschal en cimbalen bewegen Tibetaanse monniken, onherkenbaar onder indrukwekkende maskers en kleurrijke kostuums, met trage armbewegingen en langzame passen over het podium. Deze bijzondere uitingsvorm van de Tibetaans boeddhistische cultuur zal in onze regio te zien zijn op:

12 november in Houten, 19.30 uur, De Grote Geer
18 november in Wijk bij Duurstede, 20.00 uur Calypso theater 19 november in Amersfoort, 19.30 uur theater "De Lieve Vrouw" 30 november in Utrecht, 19.30 uur, Geertekerk

Met iedere lamadans wordt een verhaal uitgebeeld, zoals bijvoorbeeld de strijd tussen goede en kwade krachten. Eén lamadans duurt vijf tot tien minuten.

Zandmandala
Van 17 t/m 20 november zal de constructie van een zandmandala te zien zijn in de openbare bibliotheek in Amersfoort.

Met opperste concentratie zal een vooraf getekend kader van geometrische patronen, door enkele Tibetaans boeddhistische monniken, ingevuld worden met gekleurde zandkorrels. De monniken dragen daarbij mond- en neuskapjes om de te verhinderen dat het zand van zijn plaats wordt geblazen en aldus het patroon zou verstoren. Een zandmandala is een symbolische weergave van een zuivere wereld waarin iedereen gelukkig is en geen lijden ondergaat. Het is de omgeving die door een boeddha (verlicht wezen) wordt ervaren. Het drukt uitsluitend heilzame, positieve dingen uit en staat geheel in het teken van vrede en het welzijn van iedereen, ongeacht cultuur, leefwijze of religie.

De groep Tibetaanse monniken zal in vier dagen tijd een zandmandala opbouwen om deze de vijfde dag (vrijdag 21 november) weer te vernietigen met een ritueel dat de vergankelijkheid symboliseert.

De opbrengsten van de tournee worden door de monniken gebruikt om de leefomstandigheden in het klooster te verbeteren en om nieuwe opvang van vluchtelingen uit Tibet mogelijk te maken. De Tibetaanse cultuur staat onder grote druk. Met deze tournee houden de monniken hun cultuur levendig.

De voorstellingen wordt ook de komende maanden in andere delen van het land gegeven. Meer informatie over deze voorstellingen kunt u vinden op www.lamadans.nl.

Bijzonderheden:

Ter gelegenheid van de komst van de monniken, zal theater 'De Lieve Vrouw' twee boeddhistische films vertonen (Kundun en Bodhidharma). De opbrengsten van de film die op zondag 23 november gedraaid wordt zullen geheel aan het klooster worden geschonken. Voorafgaand aan de film kunnen mensen vragen stellen over het boeddhisme aan eerwaarde Kaye Miner (zij is sinds 1990 non en sinds 2003 directeur van het Maitreya Instituut in Emst).

De burgemeester van Amersfoort zal op dinsdag 18 november een bezoek brengen aan de zandmandala en de monniken welkom heten.


---- --