Ministerie van Defensie

08-11-2008 21:19

MARK HUIZINGA VERLAAT TOPSPORT MET NATIONALE TITEL

Mark Huizinga nam vandaag op het Nederlands Kampioenschap Judo in Rotterdam afscheid van de topsport. In een uitverkocht Topsportcentrum won hij voor de tiende keer de nationale titel. Met deze zege beëindigt de kapitein van de Koninklijke Luchtmacht zijn imposante judocarrière. Staatssecretaris Jack de Vries hing hem de gouden medaille om.

Onder luid applaus van de meer dan 1500 toeschouwers won Huizinga de finale tegen Jeffrey Meeuwsen. Collegaâs Deborah Gravenstijn, Bram Som, Bryan van Dijk en Elisabeth Willeboorse van de Defensie Topsport Selectie waren aanwezig om Mark in zijn laatste duel aan te moedigen. Het was dubbel feest voor Defensie, want ook kapitein Guillaume Elmont veroverde vandaag goud in de klasse tot 81 kilogram.

Na de wedstrijd werd Huizinga onderscheiden met de 'zesde dan'. Hij kreeg de band uit handen van Chris de Korte, die hem twintig jaar bijstond als coach. Alleen judoka's die internationaal op het hoogste niveau prijzen wonnen komen in aanmerking voor de 'zesde dan'.

Huizinga sloot zijn internationale loopbaan recentelijk af bij de Olympische Spelen in Peking. De regerend Europees kampioen heeft vele titels op zijn naam staan. Zo won hij Olympisch goud in Sydney (2000) en ging hij in Atlanta (1996) en Athene (2004) met een bronzen plak naar huis. Vijfmaal werd hij Europees kampioen.

De luchtmachtkapitein blijft werken bij Defensie, maar maakt geen deel meer uit van de Defensie Topsport Selectie. Die bestaat uit achttien militairen die hun topsport combineren met een maatschappelijke carrière bij de krijgsmacht.