Technische Universiteit Delft

Zonnecellen
door M&C

Promotie van dhr. B.E. Pieters: "Characterization of Thin-Film Silicon Materials and Solar Cells through Numerical Modeling"

11 oktober 2008 - 11 november 2008 | 12:30 uur
plaats: Aula TU Delft

De heer Ir. B.E. Pieters | elektrotechnisch ingenieur, Nederland Characterization of Thin-Film Silicon Materials and Solar Cells through Numerical Modeling
promotor | Prof.dr. C.I.M. Beenakker (EWI)
coprom. | Dr. M. Zeman (UHD-EWI)

Characterization of Thin-Film Silicon Materials and Solar Cells through Numerical Modeling

Op dit moment zijn de meeste commercieel verkrijgbare zonnecellen gemaakt van kristallijn silicium (c-Si). De nadelen van dit type zonnecellen is dat de materiaalkosten hoog zijn en dat de productie veel energie kost. Een goedkoper alternatief is voorhanden in de vorm van dunne-film silicium zonnecellen. Het dunne-film silicium in dit type zonnecellen is in een andere fase dan c-Si en wordt meestal gelegeerd met waterstof. De meest gebruikte fases van dunne-film silicium zijn gehydrogeneerd amorf silicium (a-Si:H) en gehydrogeneerd micro-kristallijn silicium (µc-Si:H). Dunne-film silicium zonnecellen bestaan uit een laag van minder dan 5 micrometer dik silicium, wat resulteert in minder materiaal gebruik in vergelijking met de 250 micrometer dikke bulk c-Si zonnecellen. Daarbij kost de productie van dunne-film silicium zonnecellen minder energie.

Zowel a-Si:H als µc-Si:H zijn wanordelijke halfgeleiders, welke over het algemeen complexe modellen vereisen voor het beschrijven van materiaal en component eigenschappen. Een simulatieprogramma voor halfgeleider componenten welke geschikt is voor wanordelijke halfgeleiders is een nuttig hulpmiddel voor de interpretatie van experimenten en kan dus worden gebruikt voor de analyse van deze materialen en zonnecellen. Dit proefschrift behandelt de karakterisatie van enkele belangrijke eigenschappen van a-Si:H en µc-Si:H voor de toepassing van deze materialen in zonnecellen.

Meer informatie?
Voor inzage in proefschriften van de promovendi kunt kijken in de TU Delft Repository op: repository.tudelft.nl. TU Delft Repository is de digitale vindplaats van openbare publicaties van de TU Delft. Proefschriften zullen binnen een paar weken na de desbetreffende promotie in de Repository te vinden zijn.

Laatst gewijzigd: 28 oktober 2008