PvdA Rotterdam


PvdA Feijenoord kiest voor Straatcoaches

Di 11 Nov 2008 - Redactie

De PvdA-fractie in Feijenoord heeft gekozen voor straatcoaches. Straatcoaches zijn bedoeld om langdurige overlast door groepen jongeren te bestrijden. In onder andere Utrecht en Amsterdam is dit project succesvol ingezet en de PvdA Feijenoord vraagt om een proef hiermee in de deelgemeente.
Het instrument straatcoaches is geschikt om zo nodig 24 uur per dag ingezet te worden in de wijk. Ze kennen de buurt, moeten stevig in hun schoenen staan en spreken overlastgevende hangjongeren aan in hun eigen taal. Ze signaleren, rapporteren, waarschuwen en komen tussenbeide als het nodig is.
We maken nu gebruik van vele maatregelen als cameras, mosquitos en het blowverbod. Dit soort maatregelen beperken slechts de ruimte van jongeren, ook de grote groep jongeren die niets verkeerd doet. Bovendien hebben deze dure maatregelen minder effect als overlastgevende jongeren besluiten om dan maar in een andere wijk te gaan staan, aldus vice-fractievoorzitter Remco van Vliet Bovendien wil de PvdA dat deze straatcoaches ook pedagogisch goed onderlegd worden. Hierdoor kennen zij de juiste manier om met jongeren om te gaan en hen aan te spreken. Bovendien kunnen zij daardoor problemen herkennen en hierop de juiste actie ondernemen. Zij krijgen geen bijzondere bevoegdheden, maar mogen zoals elke iedere burger een verdachte van een strafbaar feit aanhouden in afwachting van de politie. Tevens kan de informatie van de straatcoaches gebruikt worden voor andere acties richting de ouders van de jongeren. De straatcoaches treden niet alleen op tegen jongeren die overlast geven, maar letten bijvoorbeeld ook op kapotte lantaarnpalen, graffiti en zwerfvuil.
Remco van Vliet wil weer terug naar de kern van het probleem, namelijk jongerenoverlast. Wij willen de jongeren aankijken, aanspreken en activeren. Met behulp van de straatcoaches gaan we het probleem weer bij de wortel aanpakken.