Gemeente Overbetuwe


Toezichthouders drie maanden actief!

---

Sinds drie maanden zijn twee toezichthouders actief die in de gemeenten Overbetuwe, Lingewaard, Westervoort, Duiven, Zevenaar en Rijnwaarden toezien op het gebruik van alcohol door jongeren. Deze toezichthouders werken voor de pilot Toezicht Drank- en Horecawet als onderdeel van het project âjongeren, alcohol + drugsâ. De landelijke overheid heeft de zes gemeenten een subsidie gegeven om de twee toezichthouders tot eind 2009 aan te stellen.

De toezichthouders voeren controles uit bij evenementen, op schoolfeesten, in supermarkten, slijterijen, horecagelegenheden en alle andere verenigingen en stichtingen die een vergunning of ontheffing hebben in het kader van de drank- en horecawet. De controles hebben als doel dat er geen alcohol wordt verstrekt of verkocht aan jongeren onder de 16 jaar en geen sterke drank wordt verkocht aan jongeren onder de 18 jaar. Dit soort controles zijn natuurlijk niet nieuw: de controleurs van de Voedsel en Waren Autoriteit controleren ook onaangekondigd of iedereen zich aan de regels houdt. Deze controleurs zijn echter niet dagelijks actief in onze gemeenten, vandaar dat de regionale toezichthouders zijn aangesteld.

De toezichthouders zijn sinds 1 augustus 2008 actief. Tot nu toe hebben zij regelmatig waarschuwingen uitgedeeld bij overtredingen en zijn een paar boeterapporten geschreven bij ernstige overtredingen. De verwachting is dat de activiteiten van de toezichthouders een preventieve uitwerking zullen hebben, waardoor steeds minder waarschuwingen of boeterapporten uitgedeeld hoeven te worden.

Aanleiding project

De jeugd gebruikt steeds jonger, steeds vaker en steeds meer alcohol en drugs. Alcohol- en drugsgebruik op jonge leeftijd heeft veel kwalijke gevolgen, waaronder verstoring van de hersenontwikkeling. Deze storing kan blijvende schade aan de hersenen toebrengen. Daarom hebben de zes gemeenten een plan van aanpak opgesteld met als doel het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren te verminderen. Bij de aanpak worden partijen zoals scholen, ouders, sportverenigingen, jongerenwerk, supermarkten en horeca betrokken. Eén van de vele maatregelen die in het plan van aanpak zijn opgenomen, is de aanstelling van de twee toezichthouders.