Deelgemeente Feijenoord Rotterdam

Verslag deelraadsvergaderin 6 november 2008

Raad stemt in met huishoudboekje voor 2009

Een ruime meerderheid van de deelraad heeft donderdagnacht 6 november ingestemd met de programmabegroting 2009. Alleen de oppositiepartijen CDA en Lijst Goedegebuur stemden tegen. Er waren door de fracties - net als in voorgaande jaren - veel moties en amendementen ingediend (zie kader). Toch bleef het huishoudboekje van Feijenoord na twee avonden debatteren vrijwel onveranderd.

Post 'Onvoorzien'
Omdat de wet dat verplicht, is na een prikkelende opmerking van de PvdA in de algemene beschouwingen een post 'Onvoorzien' toegevoegd van 20.000 euro. Volgend jaar wordt deze nog eens tegen het licht gehouden en wordt ook het weerstandsvermogen steviger onderbouwd, zegde portefeuillehouder Robbert Baruch toe.

Publiek debat
Verder werden twee amendementen aangenomen van de PvdA waarvoor uit de gelden voor nieuw beleid in totaal 55.000 is geoormerkt. Het gaat om een 'Plan van Aanpak betere Schoolkeuze Scholieren' en om een jaarlijkse conferentie over de wijkaanpak en drie publieke themabijeenkomsten in de raadszaal over maatschappelijke zaken.

Notities
In een reactie op de algemene beschouwingen van 30 oktober spraken de dagelijks bestuurders hun steun en sympathie uit voor veel aandachtspunten en beleidsaanscherpingen die door de fracties waren ingediend. Ze zegden toe op korte termijn een aantal notities te zullen presenteren voor bespreking met de raad, bijvoorbeeld de participatienota, een notitie over de buurthuizen en het jongerenwerk (eerste kwartaal 2009), een uitvoeringsprogramma Vroeg Schoolverlaten, een managementsrapportage over de Economische Kansenzones, en een uitvoeringsnotitie evenementen met aandacht voor Eat en Meet.

Gedeelde zorgen
Naar aanleiding van geuite zorgen over de maaltijdvoorziening voor ouderen zei Dagmar Oudshoorn dat SWF een folder maakt over de verschillende mogelijkheden die er nu zijn. Ze constateerde dat er verschillende vragen waren gesteld over het functioneren van instellingen. "Wij delen die zorgen", aldus de portefeuillehouder. "Daarom worden subsidieverzoeken goed tegen het licht gehouden en zijn we er alert op dat niet meerdere organisaties zich met hetzelfde bezighouden."

Participatie
Robbert Baruch zei dat het dagelijks bestuur toejuicht dat de deelraad, bijvoorbeeld met de motie van de PvdA voor een conferentie over de wijkaanpak, een rol neemt bij het stimuleren van de participatie. "Participatie wordt steeds meer onderdeel van de verschillende beleidsterreinen", aldus de portefeuillehouder. Desalniettemin ontraadde het bestuur amendementen van de PvdA en de SP over respectievelijk projectgroepen bij gebiedsontwikkeling en aandacht voor participatie in een stappenplan voor de gebiedsvisies Katendrecht, Bloemhof/Hillesluis en de Afrikaanderwijk. "Aan het begin van elk visiedocument komt een participatieparagraaf", aldus Baruch. En: "Er is een stedelijk protocol voor participatie in de maak." De deelraad wilde daar niet op wachten: de amendementen werden aangenomen.

Fietsrekken
Naar aanleiding van een motie van het CDA, waarin werd gepleit voor een percentage buitenspeelruimte binnen de deelgemeente, zei Baruch dat ook hiervoor een stedelijke norm in de maak is. Die motie werd ingetrokken. Een motie van GroenLinks over een verbetervoorstel wat betreft het aantal fietsrekken bij drukbezochte gebouwen en plekken was volgens Baruch overbodig: er zijn al veel fietsrekken geplaatst. GroenLinks handhaafde de motie. De deelgemeente moet in kaart brengen waar fietsrekken het hardst nodig zijn, vindt de fractie en vond bij stemming ook de raad.

Eat en Meet: kip en ei?
Portefeuillehouder René Kronenberg stelde in een reactie op de algemene beschouwingen dat de economie meer aandacht krijgt in 2009. Hij noemde Veilig Ondernemen op de Groenezoom en het Ondernemershuis. Hij was het met Leefbaar Rotterdam eens dat er eerst aandacht moet zijn voor ontmoeting (meet) en dan voor horeca (eat), maar sprak ook van een kip-en-ei-discussie. De pleinregisseurs zijn druk bezig om het aspect 'meet' in te vullen, aldus Kronenberg.

Arbeidskrachten
Naar aanleiding van een amendement van de PvdA over stimulering van inzet van arbeidskrachten uit de deelgemeente bij projecten in het kader van de Vogelaaraanpak zei Kronenberg dat de deelgemeente zelf geen opdrachtgever is, maar dat aannemers in de praktijk al wel lokaal personeel inschakelen. Daarbij plaatste hij de kanttekening dat dit bij grote projecten anders ligt omdat de aannemers door de verplichte Europese Aanbesteding veelal van ver komen.

Boulevard Zuid
Jan Smit (Lijst Smit), die tijdens de algemene beschouwingen verhinderd was, vroeg zich af of er op deelgemeenteniveau op het gebied van economie wel enorme investeringen moeten worden gedaan. Een proef met de luifelaanpak op de Boulevard Zuid, waar René Kronenberg over had gesproken, werd door Smit in twijfel getrokken. Het voordeel van meer licht en openheid weegt volgens hem niet op tegen de beschutting bij regen.

Onder vuur
Af en toe was er tijdens de begrotingsbehandeling sprake van een fel debat. Zo ageerden de raadsleden van Leefbaar Rotterdam tegen het alsmaar toezeggen van notities, terwijl vragen die gesteld werden in het begrotingsdebat onbeantwoord bleven. Vooral portefeuillehouder René Kronenberg lag daarbij onder vuur.

Geen inzicht
Marijke Goedegebuur (Lijst Goedegebuur) haalde ook in haar tweede termijn fel uit naar het bestuur en de andere fracties. Daarbij werd ze net als tijdens de algemene beschouwingen meermalen in de rede gevallen. Ze memoreerde haar schriftelijke reactie op het jaarverslag 2007, dat volgens haar geen inzicht bood in de behaalde resultaten. Het CDA, door de andere fracties in de tweede termijn bekritiseerd vanwege opmerkingen over onderling wantrouwen in de algemene beschouwingen, merkte op geen verschil (meer) te zien tussen Leefbaar Rotterdam en de PvdA.

Pleister
Gelukkig werd er ook gelachen tijdens het begrotingsdebat. Yusuf Tahiro?lu kreeg van Leefbaar Rotterdam een pleister omdat hij tijdens de algemene beschouwingen voor de zoveelste maal had geprotesteerd tegen het verdwijnen van de gebiedcommissies. Toen later op de avond Leefbaar-raadslid Henk van Rijn een opstapje miste en struikelde, leek de pleister goed van pas te komen. "Zal ik hem teruggeven?", vroeg Tahiro?lu lachend.
Kijk ook op
Moties en amendementen 6 november 2008