Houtkeurmerken getoetst

11/11/2008 15:20

Stichting Milieukeur

De Toetsingscommissie Inkoop Hout (TPAC), is haar werkzaamheden begonnen met de toetsing van vier certificatiesystemen voor duurzaam bosbeheer. Drie systemen - FSC, PEFC-Duitsland en FFCS (PEFC-Finland) - voldoen aan de door het Ministerie van VROM vastgestelde inkoopcriteria voor duurzaam hout. Hout gecertificeerd door deze systemen komt overeen met circa 30% van de totale hoeveelheid hout die Nederland importeert. Met de goedkeuring van FSC zijn tevens alle landenstandaarden van FSC goedgekeurd.

Dit zijn de eerste bevindingen van de Toetsingscommissie Inkoop Hout. Deze commissie beoordeelt in opdracht van het Ministerie van VROM certificatiesystemen voor hout. De resultaten van deze en toekomstige toetsen bieden inkopers een heldere richtlijn bij de inkoop van duurzaam hout.

De Toetsingscommissie heeft tevens een begin gemaakt met de beoordeling van PEFC-Internationaal. Deze procedure zal worden afgerond, nadat het nu lopende revisieproces van PEFC-Internationaal in november 2009 is afgesloten.

Certificatiesystemen kunnen zich vrijwillig aanmelden voor toetsing. Daarnaast kan het Ministerie van VROM zelf systemen voorleggen aan de Toetsingscommissie. In 2010 zullen de toetsingen naar verwachting zijn afgerond. De Minister van VROM heeft de Tweede Kamer op de hoogte gesteld van de eerste resultaten van de Toetsingscommissie Inkoop Hout.





http://www.smk.nl/nl/s357/SMK/Programma-s/TPAC--Timber-Procurement-Assessment-Co