Hulpgoederen aangekomen in Congo 11 november 2008, Goma, Noord-Kivu - In Goma zijn de eerste vier vliegtuigen met Unicef-hulpgoederen aangekomen. Ze zijn gedoneerd door het Britse ministerie voor Ontwikkelingssamenwerking. De komende vier dagen worden nog eens zes vliegtuigen in Goma verwacht, met hulpgoederen uit Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

Op de vlucht voor het geweld in Noord-Kivu. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis
Op de vlucht voor het geweld in Noord-Kivu. Foto: Unicef DR Congo/2008/Harneis

Na aankomst zullen de organisaties Solidarités en het International Rescue Committee, beide distributiepartners van Unicef, de goederen verdelen onder tienduizenden ontheemden die de gevechten in Noord-Kivu zijn ontvlucht.

Het gaat om 1 miljoen waterzuiveringstabletten en duizenden emmers en plastic dekzeilen. De zeilen kunnen worden gebruikt voor het bouwen van tijdelijke behuizingen en voor noodlatrines.

Pierrette Vu Thi, directeur van het Unicef-kantoor in Congo: "Met deze goederen kunnen we de verspreiding van cholera en diarree een halt toeroepen. In bijna alle opvangkampen voor ontheemden in Noord-Kivu winnen beide ziektes, die zeer besmettelijk zijn, terrein."

Slapen in de kou
De goederen zijn letterlijk van levensbelang voor kinderen die voor het geweld zijn gevlucht. Duizenden van hen moeten buiten slapen in koude en vochtige omstandigheden, waardoor de kans dat ze ziek worden erg groot is. Met de geleverde dekzeilen kunnen provisorische onderkomens worden gebouwd, waarin kinderen worden beschermd tegen malaria en luchtweginfecties, respectievelijk de doodsoorzaken nummer één en twee onder Congolese kinderen.

Unicef verwacht ook duizenden dekens en sets met kookgerei. Daarnaast maakt Unicef zich samen met haar partners sterk voor het inenten van kinderen tegen mazelen, gratis gezondheidszorg, het beschermen van kinderen die als gevolg van het conflict gescheiden zijn geraakt van hun familie, hervatting van het onderwijs, schoon water, sanitaire voorzieningen en hygiëne. De noodhulpoperatie in Congo is voor Unicef een van de grootste ter wereld.