Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2008Z06404 / 2080904810

Vragen van het lid Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) aan de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Dijksma, over het van school sturen van een autistisch meisje omdat ze dusdanig gepest wordt dat haar veiligheid niet langer kan worden gegarandeerd. (Ingezonden 11 november 2008)


1
Kent u het artikel `Kind uit onveilige klas'? 1)


2
Is het waar dat een twaalfjarig autistisch meisje uit Someren naar huis is gestuurd omdat de school haar veiligheid niet meer kon garanderen? Zo ja, wat vindt u hiervan?


3
Deelt u de mening dat autisme in geen gevallen een excuus mag zijn voor pestgedrag, geweld en zelfs doodsbedreigingen? Zo ja, hoe kan het dan toch gebeuren dat in dit geval de `hufters' het van de `helden' hebben gewonnen en het slachtoffer naar huis is gestuurd?


4
Is het waar dat de school na het wegsturen van dit meisje alleen oplossingsscenario's bedacht buiten haar school om en niet onderzocht of het meisje met een aangepast programma kon terug keren?


5
Vindt u dat de school in samenwerking met politie en justitie naar oplossingen had moeten zoeken om het meisje in school te houden? Zo ja, waarom is dit niet gebeurd? Zo neen, waarom niet? Bent u bereid om samen met de school en de gemeente alsnog naar een oplossing te zoeken?


6
Heeft de school in kwestie een pestprotocol? Zo ja, staat hier iets in opgenomen over de rol van de school om de veiligheid van het slachtoffer van ernstig pestgedrag te garanderen? Zo neen, vindt u dat wel zo zou moeten zijn?


7
Vindt u een pestprotocol überhaupt een nuttig instrument of blijkt dit in de praktijk slechts een papieren tijger?


8
Onderkent u de ernst van de pestproblematiek en bent u voornemens hier nieuw, effectiever beleid op te formuleren? Zo ja, op welke termijn? Zo neen, waarom niet?


1) NRC, 6 november 2008