Provincie Groningen

Besluiten Provinciale Staten 5 november 2008 11 november 2008

Besluiten Provinciale Staten 5 november 2008

Provinciale Staten hebben de Sociale Agenda 2009-2012 vastgesteld. Ook hebben de Staten ingestemd met waterberging in de omgeving van Nieuweschans en het vergoeden van reiskosten van mbo-leerlingen die vallen onder de regeling van het Provinciaal Studiefonds. Verder hebben Provinciale Staten gesproken over het Voorontwerp Provinciaal Omgevingsplan (POP). Tijdens deze bespreking zijn er door de Staten zeven moties aangenomen, van de PvdA, het CDA, de SP en GroenLinks.

Op verzoek van het CDA is een voorstel vreemd aan de orde van de dag ingediend over het openhouden van het Consulaat-Generaal in Hamburg. Een ingediende motie is met algemene stemmen door de Staten aangenomen. Tot slot heeft de SP mondelinge vragen gesteld over de kredietcrisis aan het college van Gedeputeerde Staten.


1. Sociale Agenda 2009-2012

Provinciale Staten hebben de Sociale Agenda 2009-2012 vastgesteld. Met deze agenda kiezen Provinciale Staten voor een stimulerend beleid op sociaal terrein waarbij samenwerking met gemeenten en andere partners voorop staat. De Staten beperken zich daarbij niet uitsluitend tot wettelijke taken, maar leveren ook via de eigen middelen een bijdrage aan het sociale beleid. Het in juni 2008 overeengekomen bestuursakkoord tussen de rijksoverheid en provincies over te decentraliseren taken biedt hiertoe de ruimte. De inhoudelijke keuzes voor de beleidsperiode 2009-2012 leiden niet tot volledig nieuw beleid. Veel van de thema's waaraan in de afgelopen periode is gewerkt, krijgen een vervolg. De VVD stemde tegen het onderdeel participatie en volksgezondheid van de Sociale Agenda.

Provinciale Staten hebben ingestemd met een motie van de ChristenUnie om de Groninger gemeenten te stimuleren alcohol- en jongerenbeleid op elkaar af te stemmen en met elkaar te komen tot overkoepelend beleid. De VVD stemde tegen deze motie.


2. 100% vergoeding reiskosten voor mbo-scholieren

Provinciale Staten hebben ingestemd met het, door het college uitgewerkte, voorstel om de reiskosten van mbo-scholieren 100% te vergoeden. Deze regeling geldt voor mbo-scholieren die vallen onder de regeling van het Provinciaal Studiefonds. Daarnaast stemmen de Staten in met de start van een promotiecampagne om de regeling van het Provinciaal Studiefonds een grotere bekendheid te geven. Dit voorstel komt voort uit een motie van het CDA, de Partij van de Arbeid en de ChristenUnie die in de Statenvergadering van 17 september jl. werd aangenomen.


3. Waterberging en natuurontwikkeling Nieuweschans

Provinciale Staten hebben ingestemd met het voorstel van het college voor waterberging en natuurontwikkeling in de omgeving van Nieuweschans. Het gaat om het gebied: benedenloop Westerwoldse Aa- Hamdijk - Bovenlanden - Kuurbos. De Staten praten later nog over het ontwerp-inrichtingsplan voor dit gebied.


4. Voorontwerp Provinciaal Omgevingsplan (POP) en voorontwerp omgevingsverordening

Provinciale Staten hebben gesproken over het Voorontwerp Provinciaal Omgevingsplan (POP) en de omgevingsverordening.

In het Voorontwerp Provinciaal Omgevingsplan worden de lijnen uitgezet voor het uiteindelijke POP waar beschreven zal staan hoe de provincie er in de toekomst uit komt te zien. Onderwerpen als wonen, werken, ondernemen, bereikbaarheid, milieu en veiligheid komen erin aan bod.

De volgende moties zijn hierbij aangenomen:

Motie PvdA: gebruik van het verordeningsinstrument

Provinciale Staten hebben met meerderheid een motie van de PvdA aangenomen. In deze motie vraagt de PvdA aan het presidium zich nader te laten informeren over het gebruik van het verordeningsinstrument, alsmede over eventuele alternatieve instrumenten waarmee de provinciale ruimtelijke belangen kunnen worden geborgen.

De VVD stemde tegen deze motie.

Motie PvdA: bescherming kwaliteiten landelijk gebied

De motie van de PvdA, waarin het college wordt opgeroepen het Voorontwerp POP en de ontwerp omgevingsverordening aan te passen, zodat de kwaliteiten duisternis en stilte in het landelijk gebied worden beschermd en verbeterd, is aangenomen.

Het CDA, de VVD, ChristenUnie, D66, en de Partij voor het Noorden stemden tegen.

Motie CDA: verplaatsing lokale bedrijventerreinen

Provinciale Staten hebben een motie van het CDA aangenomen waarin ze het college verzoeken om verplaatsing van lokale bedrijventerreinen naar een geschiktere locatie mogelijk te maken. De verplaatsing van de bedrijvigheid mag niet leiden tot verandering van de aard en kwaliteit van het bedrijventerrein en de beeldkwaliteit moet passen in de omgeving. Deze verplaatsing moet ook in samenhang zijn met het herbestemmen van de vrijgekomen ruimte. De Staten vinden het per saldo niet wenselijk dat er uitbreiding ontstaat van bedrijventerreinen in Groningen.

GroenLinks en de Partij voor de Dieren stemden tegen.

Motie CDA: integrale inrichting Ecologische Hoofdstructuur (EHS)

Met deze motie verzoeken Provinciale Staten het college om in het visiedeel POP III op te nemen dat de provincie kiest voor een integrale inrichting van de Ecologische Hoofdstructuur (EHS) gebaseerd op natuur en landschap. De motie is met algemene stemmen aangenomen door de Staten.

Motie SP: vloeroppervlakte agrarische bedrijven

Deze motie van de SP, waarin het college verzocht wordt om de ontwerp omgevingsverordening (op artikel 4.23) aan te passen door de toegekende inpandige vloeroppervlakte van 60m2 te wijzigen in 120 m2, is aangenomen. Hierdoor worden agrarische bedrijven in staat gesteld tot het verkopen van eigen (streek)producten. Ook wordt opgenomen dat de nevenactiviteiten bij agrarische bedrijven alleen inpandig mag plaatsvinden.

De PvdA, ChristenUnie, en GroenLinks stemden tegen.

Motie GroenLinks: onderzoek naar beleidsinstrumenten

Provinciale Staten stemden in met een motie van GroenLinks waarin zij het college verzoeken de beleidsinstrumenten Provinciaal Landschap en Beschermd Landschap te onderzoeken op bruikbaarheid en effectiviteit. De provincie gebruikt deze instrumenten voor het beschermen van de karakteristieke Groninger Landschappen.

Tegen deze motie stemden het CDA en de VVD.

Motie GroenLinks: ruimtelijke mogelijkheden spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel - Emmen

De motie van GroenLinks waarmee de Staten het college verzoeken te onderzoeken welke ruimtelijke variant van een verlenging van de spoorlijn Stadskanaal - Ter Apel wenselijk is, is aangenomen. Een eventuele reservering van ruimte kan dan in POP III worden opgenomen. In de motie is ook nog vermeld dat het onderzoek alleen zinvol is als de lijn wordt doorgetrokken naar Emmen.

Het CDA stemde tegen de motie.

Provinciale Staten hebben verder besloten:

* de brug over de Matsloot gelegen in de N978 nabij Pasop te vervangen door een plaatbrug en het hiervoor benodigde krediet beschikbaar te stellen. De brug zal in zijn geheel worden gesloopt en vervangen. De Matsloot brug heeft geen scheepvaartfunctie meer en er zijn geen plannen deze te herstellen, wat een beweegbare brug overbodig maakt.

* in te stemmen met de verlenging en wijziging van het besluit tot delegatie van grondwatertaken aan de Waterschappen tot de waterwet in werking treedt.

* het voorstel tot een herindelingsregeling ten behoeve van het Transferium Hoogkerk in de vorm van een grenscorrectie aan te nemen. Door een verbetering van de overstapfaciliteiten van auto op bus en andersom is, in het kader van de "Regiovisie Groningen-Assen 2030", besloten een transferium aan te leggen aan de zuidwestzijde van de stad Groningen. Het in aanmerking komende gebied valt grotendeels onder de gemeente Noordenveld, een klein gedeelte onder de gemeente Groningen. Het gebied zal gaan vallen onder de gemeente Groningen. Tevens hebben de Staten besloten dat de vaststelling van de datum van inwerkingtreding van dit besluit nader wordt bepaald door het college van Gedeputeerde Staten.
* in te stemmen met de wijziging van de Legesverordening provincie Groningen 1993. Jaarlijks worden de tarieven van de leges aangepast aan de verwachte prijsontwikkeling. Voor het jaar 2009 worden de tarieven trendmatig met 4.99% verhoogd.
* in te stemmen met de wijziging van de Heffingsverordening opcenten op de hoofdsom van de motorrijtuigenbelasting in verband met het indexeren van het aantal opcenten per 1 april 2009. Per voertuig betekent dit gemiddeld een lastenstijging van circa EUR 2,76 in een volledig belastingjaar.

* het controleprotocol ten behoeve van de rechtmatigheidcontrole inzake de jaarrekening 2008 vast te stellen.
* het beleidskader jeugd 2009 - 2012 en het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2009 vast te stellen. In het beleidskader jeugd wordt beschreven wat de visie op een sluitende jeugdketen is en hoe die gerealiseerd gaat worden. De beleidskaders zijn besproken met sleutelfiguren uit het veld. Het ontwerp beleidskader jeugd 2009-2012 is een inhoudelijke uitwerking van de programmalijn jeugd uit de Sociale Agenda 2009-2012. Het beleidskader is tevens te beschouwen als het inhoudelijke deel van het uitvoeringsprogramma jeugdzorg 2009.

Voorstel vreemd aan de orde van de dag

Namens de fractie van het CDA heeft Statenlid Marc Jager gevraagd om aan de agenda toe te voegen het onderwerp: 'de mogelijke sluiting van het Consulaat-Generaal in Hamburg'. Provinciale Staten hebben met algemene stemmen een motie hierover aangenomen. Met deze motie verzoeken de Staten het college om de leden van de commissie Buitenlandse Zaken van de Tweede Kamer en de Minister van Buitenlandse Zaken het signaal te geven dat het Consulaat-Generaal open dient te blijven. De voorgenomen sluiting komt binnenkort in de Tweede Kamer aan de orde bij de behandeling van de begroting Buitenlandse Zaken.

Mondelinge vragen kredietcrisis
Kees Swagerman van de SP heeft het college van Gedeputeerde Staten de volgende mondelinge vragen gesteld over de kredietcrisis.
* Is er door de provincie geld geleend, met als doel dit geld tegen een hogere rente weer uit te zetten?

* Zo ja, om welke bedragen gaat dit en wanneer is dit gebeurd?
* Vindt het college het ethisch / politiek verantwoord om onderhandelingen met minister Bos te laten voeren door een gedeputeerde van Noord-Holland die wel met geleend geld van de Waterschapsbank heeft gebankierd?

* Deelt het college de mening van de SP dat het lenen van geld bij derden (om er vervolgens bankje mee te spelen) onacceptabel is?

Het college heeft de vragen beantwoord.

11 november 2008