Gemeente Deurne


Herstel historische grens tussen Noord-Brabant en Limburg Peelpaal

De koning van Pruisen was de talloze grensconflicten in de Peel beu. Hij liet in 1716 de grens tussen Pruisen en Nederland vaststellen. Deze grens, die sinds 1815 Noord-Brabant van Limburg scheidt, wordt deels weer in volle glorie hersteld in een bijzonder project: reconstructie van de Peellimieten. De uitvoeringswerkzaamheden vinden grotendeels deze maand plaats, waarna in het voorjaar van 2009 de officiële opening zal plaatsvinden.

Reconstructie van de Peellimieten houdt in dat zes historische grenspalen in ere worden hersteld. Het is een initiatief van de Commissie Peelgrenspalen 1716, bestaande uit de heemkundekringen uit De Rips, Deurne, Venray, Merselo en Ysselsteyn, in samenwerking met de gemeente Deurne.

De grens is 46 kilometer lang, bestaat uit een zestal grenspaallocaties en loopt van de Vredepaal (Sint-Anthonis, Gemert-Bakel en Venray) tot de Eijndepaal (Deurne, Sevenum, Helden). Het vaststellen van de grens was nodig, omdat eeuwenlang geruzied werd om de gronden in de Peel. Het moerassig gebied was interessant vanwege de turfwinning, landontginning en bijenteelt. Het verdrag van Venlo moest een einde aan de twisten maken: de grenzen stonden vast en dienden gerespecteerd te worden. Na vorming van het Koninkrijk der Nederlanden, in 1815, werd de voormalige landsgrens de provinciegrens tussen Limburg en Noord-Brabant.

Het herstel van deze historische en actuele provinciegrens met historische grenspalen levert een grote bijdrage aan de instandhouding en verbetering van de cultuurhistorie van de Peel.

Hierbij worden de grenspaallocaties toeristisch en recreatief toegankelijk en aantrekkelijk gemaakt door ze te koppelen aan bestaande toeristische fiets- en wandelroutes in de directe omgeving en de grenspaallocaties te voorzien van achtergrondinformatie. Dit alles is mogelijk gemaakt door de samenwerking van veel verschillende partijen aan weerszijden van de provinciegrens. Bijdragen van de provincies Noord-Brabant en Limburg, zeven gemeenten Sint Anthonis, Gemert-Bakel, Venray, Horst aan de Maas, Sevenum, Helden en Deurne, de Europese Unie (EFRO), het Waterschap Aa en Maas en ten slotte het ANWB-fonds hebben tot het succes van dit unieke project geleid.