Ingezonden persbericht


Verdichten of verdunnen?
Congres over herbestemming na-oorlogse wijken

DOETINCHEM - Het vierde ArchitectuurNL Congres staat in het teken van herbestemming na-oorlogse wijken. Na de Tweede Wereldoorlog begon een nieuwe toekomst. Bij een nieuwe toekomst hoorde de Wederopbouw, waarin volks-huisvesting met nieuwe opvattingen over wonen volop aandacht kreeg. Licht, lucht en ruimte waren de basis voor gezond wonen. Lage inkomens en in het begin nog gebrek aan materialen en de opvatting dat de buitenruimte, de straat en het plantsoen meetelden in het woongenot, lever-den grote contingenten woningen van bescheiden afmetingen op, al of niet uitgevoerd in nieuwerwetse bouwsystemen. Die na-oorlogse, die typische Wederopbouwwijken uit de jaren '50 en '60 zijn nu heel gedateerd. De kleine woningen voldoen in technisch opzicht en qua plattegrond niet meer aan de huidige wooneisen. De bevolkings-samenstelling in de na-oorlogse wijken is nu doorgaans eenzijdig, in een te monotone omgeving.

De herstructurering van na-oorlogse wijken, waaronder een heel aantal van de zogenoemde prachtwijken van minister Vogelaar, betekent vaak een meer op de individuele lifestyle gerichte woningbouw, in een mix van grondgebonden woningen, appartementen, woonblokken, bescheiden hoogbouw, huur en koop. Verdunnen of verdichten, en de verhouding daartussen, het zijn de kernbegrippen van die herstructurering.

Dinsdag 11 november 2008 vindt het ArchitectuurNL Congres plaats in de Agora te Lelystad. Het congres wordt georganiseerd door ArchitectuurNL, hét vakblad over architectuur in Nederland van Reed Business.

Sprekers zijn onder andere; Olof van der Wal, Jurgen van der Ploeg, Bas van Vlaenderen, Anne Lacaton & Philippe Vassal, Joop Nuyens, Anita Blom en Donald Lambert.

Download hier de folder van het ArchitectuurNL Congres 2008 of kijk op www.architectuur.nl/congres.

----------
Noot voor redacties: