Greenpeace: gecertificeerde palmolie schone schijn

Eerste gecertificeerde palmolieproducent betrapt op ontbossing

11 november 2008

Rotterdam, Nederland -- De palmolie-industrie viert vandaag in Rotterdam dat de eerste gecertificeerde duurzame palmolie op de markt is. Maar uit onderzoek van Greenpeace blijkt dat het keurmerk van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO) niet deugt. Het gecertificeerde bedrijf United Plantations kapt in de kwetsbare veenbossen van Kalimantan in Indonesië. De palmolieproducent is leverancier van Nestle en - voor de eerste scheepslading gecertificeerde palmolie - van onder andere Unilever. Om de voortrazende verwoesting te stoppen, is meer nodig dan vrijwillige certificering. De ontbossingspraktijken en schendingen van landrechten door palmolieproducenten blijven nu onbestraft. De palmolie-industrie moet de ontbossing in Zuidoost-Azië per direct stilleggen en leveranciers die doorgaan met ontbossen onder druk zetten. Alleen vanuit die situatie kan de sector komen tot duurzame palmolie. "De palmolie-industrie promoot de certificering als oplossing voor de razendsnelle ontbossing",zegt Suzanne Kröger, campagneleider bossen van Greenpeace Nederland. "En deze belofte wordt gretig omarmd, onder andere door Nederland. Ons land is de grootste importeur van palmolie in Europa en wil de capaciteit flink uitbouwen, vooral voor het gebruik als biobrandstof. Voor het tegengaan van de ontbossing door de aanleg van plantages vertrouwt Nederland volledig op certificering.Nu het allereerste bedrijf dat gecertificeerd is meteen al door de mand valt, zou een kritischer houding ten opzichte van palmolie op zijn plaats zijn."

United Plantations heeft plantages in zowel Maleisië als Indonesië. Het bedrijf is erin geslaagd een aantal Maleisische plantages te laten certificeren. United Plantations moest hiervoor aan de voorwaarde voldoen dat alle handelingen van het bedrijf - dus ook die in Indonesië - aan basale duurzaamheidseisen voldoen. Zo moeten bossen met veel bijzondere planten en dieren worden beschermd en mogen er geen landconflicten zijn. United Plantations blijkt deze regels niet na te leven. Het bedrijf kapt bijvoorbeeld in het leefgebied van bedreigde orang-oetans in Centraal-Kalimantan, houdt zich niet aan de Indonesische wet en is in conflict verwikkeld met de lokale bevolking over landgebruik.

Voor de gecertificeerde plantages gelden extra eisen, maar ook die zijn onvoldoende om ontbossing en klimaatverandering tegen te gaan. Zo wordt de kap van de koolstofrijke veenbossen niet tegengehouden. Vooral door het platbranden en verwoesten van veenbossen staat Indonesië wereldwijd op de derde plaats qua broeikasgasuitstoot. "Volgende week komt de palmolie-industrie op Bali bijeen voor een vergadering van de RSPO. Wij verwachten harde maatregelen om te voorkomen dat oerbosverwoestende bedrijven goede sier maken met zogenaamd duurzame palmolie", zegt Kröger.

"Het is erop of eronder. In het tempo waarmee de kap en het platbranden nu gaan, zijn de laagland regenwouden van Indonesië binnen vijftien jaar verdwenen", aldus Kröger. "Na onderzoek en acties begin dit jaar, zegde palmoliegrootverbruiker Unilever ons toe zich hard te gaan maken voor een moratorium dat de verwoesting van oerbossen en het platbranden van veenbossen moet tegengaan. De rest van de palmolie-industrie en de Indonesische overheid kunnen niet achterblijven. Om de oerbossen van Azië te behouden, moeten deze partijen per direct een stop op verdere ontbossing voor palmolie afkondigen."

Er is beeldmateriaal beschikbaar, onder andere van de actie gisteren in Indonesië waarbij actievoerders van Greenpeace een palmolietanker beletten naar Rotterdam te vertrekken: - Arja Helmig, Greenpeace persvoorlichting, 020 5249 570 of 06 2503 1012 - Suzanne Kröger, campagneleider bossen, 020 5249 595 of 06 2129 6901

Lees hier het rapport `United Plantations Certified despite Gross Violations of RSPO Standards' Zie het origineel