Gemeente Hattem

Hattem per 1 januari 2009 van veiligheidsregio IJssel-Vecht naar Noord- en Oost Gelderland

Gedwongen overgang zonder kwaliteitsverlies

Hattem, 11 november 2008 - Op 24 oktober heefft de ministerraad er op voorstel van minister Ter Horst van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties mee ingestemd om de gemeente Hattem in te delen bij de brandweer- en GHOR-regio Noord- en Oost-Gelderland. Nu hoort de gemeente Hattem nog bij de samenwerkingsregio IJssel-Vecht als het gaat om de brandweer en geneeskundige hulp bij ongevallen en rampen (GHOR).

Tegelijk is de gemeente onderdeel van de politieregio Noord- en Oost-Gelderland. Met dit besluit valt ook de laatste 'territoriale incongruentie' tussen de politieregio en de brandweer- en GHOR-regio in Nederland weg. Het samenvallen van deze regio's is een eis uit de Brandweerwet en de Wet GHOR en is ook belangrijk met het oog op het instellen van veiligheidsregio's in Nederland (Wetsvoorstel Veiligheidsregio's).

De gemeenteraad van Hattem heeft gisteravond ingestemd met de overgang naar de veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG), met behoud van het huidige dienstverleningsniveau. Daarmee heeft de raad ingestemd met het implementatieplan dat de overgang inhoudelijk regelt. De raad gaat akkoord met de bestuurlijke overgang per 1 januari 2009, mits Hattem met ingang van die datum ook kan toetreden tot de gemeenschappelijke regeling van de VNOG.

Congruentie
De minister van Binnenlandse Zaken heeft besloten dat burgers in Nederland in geval van rampen en crisissen beter beschermd zijn als er veiligheidsregio's zijn. De veiligheidsregio zorgt voor een goed geregelde organisatie die met hoge kwaliteit kan samenwerken om een ramp of crisis te bestrijden. Het samenvallen van de veiligheidsregio met de politieregio heet congruentie. Deze eis komt voort uit de Brandweerwet en de Wet GHOR. De minister heeft besloten dat Hattem daarom moet aansluiten bij de VNOG.

Compensatie
Om de verhuizing goed te kunnen regelen heeft Hattem samen met de RIJV en de VNOG een implementatieplan opgesteld. In dit plan staan de afspraken over de brandweer, ambulance, rampenbestrijding, de deelname van Hattem aan het bestuur van de VNOG en de kosten van de congruentie. Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft het plan reeds gezien en zal naar verwachting het plan goedkeuren. Het ministerie zal dan ook formeel het besluit bekrachtigen over de financiële compensatie voor de eenmalige en terugkerende kosten die de congruentie met zich meebrengt. Zowel de RIJV, VNOG als Hattem krijgen met deze compensatie de eenmalige kosten van de verhuizing vergoedt. Het gaat hierbij om een bedrag van ¤ 199.831 verdeeld over de drie partijen.

De terugkerende kosten hebben o.a. te maken met het lidmaatschap van de veiligheidsregio. Deze kosten worden verrekend naar een inwonersbijdrage. De inwonersbijdrage bij de VNOG ligt voor Hattem hoger dan bij de RIJV. Met het ministerie is afgesproken dit verschil niet in een keer voor rekening van Hattem komt. Tot 2014 zal het ministerie een gedeelte meebetalen. Eerst 100%, daarna ieder jaar 20% minder. Uiteindelijk zal Hattem in 2014 zelf de volledige extra inwonersbijdrage moeten betalen. Per jaar kost dat ¤ 38.0000,- meer dan bij de RIJV.

Kwaliteit dienstverlening
Bij de diverse onderhandelingen over de overgang naar de VNOG heeft Hattem als eis gesteld dat de kwaliteit van de dienstverlening minimaal gelijk moest blijven aan het niveau zoals dat geleverd door de RIJV. Voor de burgers in Hattem verandert er dan ook eigenlijk niets.

De brandweer blijft ook in de nieuwe situatie uit Hattem komen. Alleen de stickers op de brandweerauto's van de RIJV zullen worden vervangen door stickers van de VNOG. Het brandweerkorps van Hattem gaat samenwerken in het cluster Veluwe Noord (Oldbroek, Heerde, Elburg en Hattem). Het cluster is gevormd om te voldoen aan de kwaliteitseisen die de minister heeft gesteld. Het oefenen binnen het cluster is hier een voorbeeld van.

Bij specialistische inzetten kan er gebruik worden gemaakt van een redvoertuig (autoladder en hoogwerker), duikteam of gevaarlijke stoffen peloton. Deze specialismen blijven gewoon uit Zwolle komen. Dit is noodzakelijk omdat de aanrijdtijden voor deze inzetten binnen de VNOG langer zijn dan bij de RIJV.

Voor de ambulance gelden net als bij de specialistische inzetten 'zachte regiogrenzen'. De ambulance blijft uit Zwolle komen. Bij een calamiteit in Hattem zullen eventuele gewonden gewoon naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis worden gebracht. 's Avonds en in het weekend kunnen de inwoners van Hattem terecht bij de huisartsenpost in Zwolle.


---