Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Maastricht, 11 november 2008

Waterschap jaagt bedrijven en burgers onnodig op kosten Limburgse industrie eist betere benutting capaciteit

Burgers en bedrijven in het verzorgingsgebied van de Limburgse waterschappen betalen volgend jaar voor het eerst in jaren aanzienlijk meer dan het landelijk gemiddelde. Ondernemers in Limburg roepen de waterschappen dringend op om de bestaande zuiveringscapaciteit beter te benutten. Dat leidt al op korte termijn tot lagere lasten voor burgers en bedrijven.

Vanaf volgend jaar geldt een nieuw belastingsysteem voor alle waterschappen. Voorlopige cijfers wijzen uit dat overal in Nederland de zuiveringsheffing voor schoon water zal dalen met gemiddeld 10 tot 15 procent. Maar voor Waterschap Peel en Maasvallei blijft de daling beperkt tot 5 % en inwoners van Roer en Overmaas moeten - als enigen in Nederland - zelfs rekening houden met een stijging.

De Limburgse waterschappen hebben in het verleden fors geïnvesteerd in zuiveringscapaciteit. Ze kampen als gevolg van de bevolkingskrimp in deze provincie met een onderbezetting van de zuivering. De kosten stijgen daardoor. Maar het relatief hoge tarief schrikt bedrijven af om hun afvalwater aan te bieden aan het waterschap.

Industriële bedrijven lozen vaak een geconcentreerde afvalwaterstroom ('dik' water) op de zuivering. Het waterschap kan dit 'dikke' water relatief goedkoop zuiveren. Toch rekent het waterschap voor deze stroom sinds medio dit jaar het volle tarief. Een reden voor een aantal bedrijven te overwegen zelf te gaan zuiveren. Ondernemersorganisaties roepen daarom de Limburgse waterschappen op hun zuiveringscapaciteit beter benutten.

Concreet vragen de ondernemersorganisaties om twee maatregelen bij de begrotingsbehandeling in de waterschapsbesturen van deze maand, die beide de zuiveringslasten voor ondernemers en burgers zal verminderen:
1. De opbrengst van de zuiveringsheffing mag niet hoger zijn dan de totale zuiveringskosten.

Een transparante, op werkelijke kosten gebaseerde waterschapsbegroting resulteert, conform de landelijke trend, in een fors lagere zuiveringsheffing.
2. Verder vragen ze om de tot voor kort gehanteerde kortingsregeling in 2009 te continueren. Dat maakt het voor bedrijven aantrekkelijker om hun afvalwater aan te bieden aan het waterschap. Door een betere bezetting dalen de maatschappelijke kosten. Dat is goed voor de portemonnee van burgers én bedrijven.

Deze oproep wordt ondersteund door de Vereniging Industriewater Limburg, een vereniging die de belangen van de Limburgse industriële watergebruikers behartigt en kennisuitwisseling naar en tussen de leden bevordert, de Limburgse Werkgeversvereniging, Kamer van Koophandel Limburg en VEMW, de landelijke belangenbehartiger voor zakelijke gebruikers van water en energie.


---