Ingezonden persbericht



PERSBERICHT

Utrecht, 11 november 2008

MOgroep Jeugdzorg weerlegt conclusies EénVandaag

MOgroep Jeugdzorg heeft met verbijstering kennis genomen van de conclusies die EénVandaag heeft getrokken over de toename van het aantal cliënten in de jeugdzorg. In de uitzending van maandag 10 november jl. stelt EénVandaag dat er weliswaar honderden miljoenen euro's extra naar de jeugdzorg zijn gegaan, maar dat er in 2007 nog geen 1.000 extra zorgtrajecten aan cliënten zijn aangeboden. Deze conclusie is onjuist. Er zijn namelijk meer dan 5.000 extra zorgtrajecten in 2007 gerealiseerd door de zorgaanbieders.

In de brancherapportage die MOgroep Jeugdzorg deze zomer openbaar heeft gemaakt staat dat de zorgaanbieders in 2007 84.249 zorgtrajecten hebben geboden aan jeugdigen met ernstige opvoed- en opgroeiproblemen. Dit betreft een stijging van 6% ten opzichte van 2006. In die periode is het beschikbare budget met E 73 miljoen gestegen. Over de besteding van deze extra middelen zijn heldere prestatieafspraken tussen Rijk, provincies en de zorgaanbieders gemaakt. 'De zorgaanbieders hebben in tegenstelling tot de berichtgeving van EénVandaag een enorme prestatie geleverd. Ten opzichte van 2005 is de groei van het aantal zorgtrajecten in 2007 zelfs 14%. Dit bevestigt de enorme prestatie van de zorgaanbieders,' aldus Hans Kamps, voorzitter van MOgroep Jeugdzorg.

klacht
Momenteel beraadt MOgroep Jeugdzorg zich om een officiële klacht bij de Raad voor de Journalistiek in te dienen. In de uitzending is een eenzijdig en onjuist beeld gegeven. MOgroep Jeugdzorg heeft zowel voorafgaand aan de opnames als in de officiële reactie op camera aangegeven dat dit beeld niet strookt met de werkelijkheid en dat apert onjuiste conclusies zijn getrokken. In de uitzending is hierover niets terug te vinden.

MOgroep Jeugdzorg is de brancheorganisatie voor vijftien Bureaus Jeugdzorg, vier Landelijk Werkende Instellingen, 53 zorgaanbieders en zeven Justitiële Jeugdinrichtingen. Zij komt op voor de belangen van de branche jeugdzorg door lobby en profilering. Daarnaast voert MOgroep Jeugdzorg onder andere cao-onderhandelingen, stimuleert en ondersteunt het ondernemerschap in de jeugdzorg, ondersteunt de werkgeversfunctie van de leden en initieert projecten en onderzoeken.
---

Perscontacten: Jos Andriessen
Senior communicatieadviseur
MOgroep Jeugdzorg
Tel. 030- 298 35 61
Mob. 06 - 21 84 73 72
Email: andriessen@mogroep.nl


---- --