Ministerie van Buitenlandse Zaken

Verhagen: `internationale vrede door bescherming nationale minderheden'

11 nov 2008 | Minister Verhagen sprak vandaag opnieuw de Nederlandse steun uit voor de Hoge Commissaris inzake Nationale Minderheden bij de viering van het vijftienjarig bestaan van dit commissariaat van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa.

Minister Verhagen (Buitenlandse Zaken) benadrukte het belang van een onpartijdige waarnemer in landen met etnische spanningen: `minderheden worden traditioneel niet als onderwerp van de internationale gemeenschap gezien, maar het conflict in Georgië laat eens te meer zien dat etnische problemen zich niet aan grenzen houden.'

De Hoge Commissaris richt zich op het voorkomen van escalatie van etnische spanningen door deze zo spoedig mogelijk te onderkennen en te verminderen: `het bestaan van de functie van de Hoge Commissaris is een erkenning van het belang van universele mensenrechten voor de internationale vrede en veiligheid', aldus minister Verhagen.

Nederland heeft een bijzondere band met de Hoge Commissaris. Niet alleen is hij gehuisvest in Den Haag, ook bekleedde oud-minister van Buitenlandse Zaken Max van der Stoel van 1993 tot 2001als eerste deze post.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Toespraak Verhagen