GroenLinks in de Europese Unie

PERSBERICHT

Minder regels groenten en fruit: Brussel maakt recht wat krom is

Brussel, 12 november 2008 - Vandaag werden de plannen om misvormde en bevlekte groente en fruit weer in de Europese supermarkten te verkopen aangenomen door de Europese ministers van landbouw. Volgens GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg is het de hoogste tijd er minder regels komen, zodat ook kromme komkommers gegeten kunnen worden. Buitenweg baalt er wel van dat ´Brussel´ altijd de schuld krijgt van onnodige Europese regels, terwijl juist de supermarkten vragen om strenge voorschriften van groente en fruit.

Afwijkend uitziende groente en fruit zullen binnenkort weer in de supermarkten liggen, al is dat niet met een klasse-1 label, maar onder het kopje ´voor voedselbereiding´. Er zijn momenteel maar liefst 36 Europese regels voor de keuring van groente en fruit.

Volgens Buitenweg is het een goed besluit van de lidstaten: "Natuurlijk is het noodzakelijk dat er minimumstandaarden zijn die ervoor zorgen dat we geen besmette of verrotte groente en fruit eten. Maar de 36 voorschriften die er nu bestaan, zijn niet allemaal zinnig. Zeker als je bedenkt dat er grote voedseltekorten in de wereld zijn. Bovendien is een banaan vaak duurder dan een zak chips. We moeten juist stimuleren dat er betaalbaar fruit en groente komt, zodat er een gezond en goedkoper alternatief is voor ongezonde snacks. Desnoods met rechte bananen", aldus Buitenweg.

Vooral de supermarkten en andere belanghebbenden vinden rechte komkommers en kromme bananen belangrijk en vragen nu om de regels voor ´vreemd gevormde´ groente en fruit te handhaven. Jarenlang waren de rechte komkommers voer voor eurosceptici en kreeg ´Brussel´ de schuld.

"Laatst haalde Hans van Baalen van de VVD de rechte komkommers weer aan als voorbeeld om een einde te maken aan onnodige regelgeving in de EU. Ik wil ook minder regels, maar ik vind het vreemd om dat uit zijn mond te horen. Juist de supermarkten en andere ondernemers zijn traditioneel de achterban van de VVD. Juist zij vragen om deze regels", aldus Buitenweg.




GroenLinks in de Europese Unie