Gemeente Den Haag

Persuitnodiging
Datum: 4 november 2008

Internationaal debat in Den Haag: Justice for victims?

DEN HAAG/ HILVERSUM - Op 13 november a.s. organiseren de gemeente Den Haag, Radio Nederland Wereldomroep en de 'Hague Academic Coalition' een debat over de rol van slachtoffers in het internationale recht. Het tweede Engelstalige debat van 'The Hague Debates' vindt plaats in de Paleiskerk in Den Haag en gaat over de rol die internationale straftribunalen spelen of kunnen spelen voor de slachtoffers van oorlogsmisdaden en genocide. Houdt die rol op bij de berechting van daders of hebben zij verantwoordelijkheid in de (na)zorg voor slachtoffers? Onder de sprekers die met elkaar in debat zullen gaan zijn Alphons Orie, rechter bij het Joegoslavië-tribunaal en aanklager Fatou Bensouda van het Internationaal Strafhof.

Achtergrond
In de internationale gerechtshoven en tribunalen in Den Haag worden zwartste bladzijden uit de menselijke geschiedenis behandeld. Opvallend is dat de rechten van de slachtoffers van deze wreedheden - of ze nu uit het vroegere Joegoslavië, Sierra Leone, of uit de Democratische Republiek Congo komen - in deze processen vaak onderbelicht blijven. De focus ligt over het algemeen op de rechten en het berechten van de aangeklaagden en het snel en efficiënt afronden van strafzaken.

Programma
19:00 uur: Ontvangst
19:30 uur: Opening door Louk de la Rive Box, rector, Institute of Social Studies (ISS)
19:40 uur: Debat door:

- Ms. Fatou Bensouda, aanklager, Internationaal Strafhof (ICC);
- Mr. Herman von Hebel, griffier, Sierra Leone-tribunaal (SCSL);
- Mr. Alphons Orie, rechter, Joegoslavië-tribunaal (ICTY);
- Dr. Göran Sluiter, hoogleraar internationaal strafrecht, Universiteit van Amsterdam;

- Mw. Liesbeth Zegveld, hoogleraar internationaal humanitair recht, Universiteit Leiden.
Het debat wordt gemodereerd door Fiona Campbell van Radio Nederland Wereldomroep.
20.30 uur: Discussie met publiek
21:00 uur: Einde debat, met aansluitend borrel

The Hague Debates
Doel van de debatserie 'The Hague Debates' is aspecten op het gebied van internationaal recht en vrede bij een groot publiek voor het voetlicht te brengen. Voor 2009 staat er een drietal debatten op de agenda.

Internationaal recht en vrede zijn voor zowel de gemeente Den Haag als de Wereldomroep belangrijke onderwerpen. Met nagenoeg alle instituten rond internationaal recht in Den Haag bekleedt Nederland op dat gebied een vooraanstaande positie. De stad staat ook wel bekend als 'International City of Peace and Justice'. Om die reden besteedt de Wereldomroep al jaren uitgebreid aandacht aan internationaal recht - waaronder middels de website www.internationaljustice.nl - en heeft daarin een sterke reputatie opgebouwd. De Hague Academic Coalition is een samenwerkingsverband tussen de Carnegie Foundation, het T.M.C.Asser Instituut, het Grotius Centre for International Legal Studies, het Institute of Social Studies, het Netherlands Institute of International Relations Clingendael en het Hague Institute for Internationalisation of Law. De samenwerking is erop gericht om het onderzoek, onderwijs en de publieke discussie op het gebied van internationaal recht, vrede en veiligheid te bevorderen en daarmee de positie van Den Haag op dit gebied te versterken.

Locatie
Paleiskerk 8, Den Haag

Aanmelden
Toegang is gratis; aanmelden is verplicht op www.thehaguedebates.nl.

Aanmelden pers of meer informatie:

Persvoorlichter Gerben van den Berg (gemeente Den Haag ) via + 31 70 353 2032, + 31 6 2180 3670 of g.vandenberg@bsd.denhaag.nl.

Persvoorlichter Marjolein Klaassen - Hulst (Radio Nederland Wereldomroep) via + 31 35 67 24 212 of marjolein.klaassen@rnw.nl.