Politie Haaglanden

Persberichten 13 november

Haaglanden, 13-11-2008

Vrouw aangehouden voor zakkenrollerij

Den Haag Een 22-jarige Bulgaarse werd woensdag 12 november aangehouden nadat zij in een kledingwinkel in de Grote Marktstraat de portemonnee van een 20-jarige Haagse probeerde te rollen. Een getuige zag dat de zakkenrolster met haar hand in de tas van de Haagse verdween en de portemonnee eruit haalde. De portemonnee viel echter op de grond en werd door de Haagse weer opgepakt. De Bulgaarse werd door een beveiliger aangehouden en overgedragen aan de politie. Zij kreeg een proces-verbaal.

Fietsverlichtingscontrole

Den Haag Politieagenten hielden dondergag 13 november tussen 06.50 uur en 07.40 uur een fietsverlichtingscontrole op de Prinsegracht. In totaal werden 14 bekeuringen uitgeschreven. Om verkeersveiligheid van fietsers en bromfietsers, de meest kwetsbare verkeersdeelnemers, te vergroten, controleert Politie Haaglanden de komende maanden in de hele regio intensief op het gebruik van de juiste verlichting en reflectoren. Een bekeuring voor defecte fietsverlichting bedraagt 20 euro.
Vanaf 1 november 2008 zijn ook losse fietslampjes toegestaan. Het gebruik van losse lampjes is wel aan enkele voorwaarden gebonden: De losse lampjes mogen bevestigd zijn op de fiets óf op het bovenlichaam van de
fietser, maar niet op de armen, benen of het hoofd. Op de borst moet wit of geel licht gedragen worden en rood licht op de rug.
De losse lampjes mogen worden bevestigd op de kleding, op een tas of iets
vergelijkbaars. Zit er iemand achterop, dan mag die het achterlicht op zijn rug dragen.
Andere weggebruikers moeten de verlichting voortdurend en zonder onderbreking
kunnen zien. De lampjes mogen dus niet knipperen of deels bedekt zijn.
Er worden geen eisen gesteld aan de lichtsterkte van de lampen zolang deze de andere weggebruikers niet verblinden. Meer informatie staat op de internetsitewww.losselampjesmogenook.nl

Zonder rijbewijs tegen de richting in

Den Haag Een 23-jarige Hagenaar reed op donderdag 13 november om 2.00 uur in de Van Swindenstraat tegen de richting in. Agenten merkten dit op en spraken de man aan. Hij bleek niet in het bezit van een geldig rijbewijs. Hij verklaarde dat een vriend hem gevraagd had even de auto te parkeren.

Dief op de vlucht

Den Haag/Loosduinen Een winkeldief zette woensdagavond 12 november rond 18.00 uur de buurt op stelten toen hij wist te ontsnappen aan winkelpersoneel dat hem betrapt had op diefstal. De 27-jarige man uit Den Haag had goederen weggenomen uit een supermarkt aan de Loosduinse Hoofdstraat. Toen de politie arriveerde was de verdachte net ontsnapt. Drie supermarktmedewerkers reden vervolgens mee met de politie in om naar de verdachte te zoeken. Omdat de agenten een goed signalement van de verdachte hadden gekregen, konden enkele mensen op straat duidelijke aanwijzingen geven over de vluchtrichting van de man. Uiteindelijk leidde de zoektocht naar Jan Boezerstraat. De politie kon de man daar insluiten, waarna hij alleen nog kon vluchten door over een schutting te klimmen. Dat lukte hem nog wel, maar even daarna gleed hij uit, waarna hij kon worden aangehouden.

Dodelijke aanrijding met tram

Den Haag Woensdag 12 november rond 09.30 uur kwam een 69-jarige man uit Den Haag met zijn fiets in botsing met een tram Mr. P. Drooglever Fortuynweg. Agenten waren vlakbij en konden direct eerste hulp verlenen. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis gebracht, waar hij s middags aan zijn verwondingen overleed.

Snelheidscontroles

Den Haag Op 12 november tussen 19.00 uur en 22.45 uur hield de politie daar een snelheidscontrole. Van de 1589 gepasseerde autos reden er 459 te hard. De hoogst gemeten snelheid was 104 km/u. De maximaal toegestane snelheid op de Binckhorstlaan is 50 km/u. De snelheidsovertreders kunnen binnenkort allemaal een bekeuring in de brievenbus verwachten.

Mishandeling in tram

Den Haag De politie hield woensdagmorgen 12 november rond 11.00 uur een 21-jarige Haagse aan, omdat ze personeel van de HTM zou hebben mishandeld in de omgeving van het Leeghwaterplein. De vrouw bleek geen geldig vervoersbewijs bij zich te hebben, waarna de HTM-controleur haar een verbaal aanzegde. Dit schoot bij de dame in het verkeerde keelgat, waarna ze begon te schoppen en te slaan. Agenten hielden haar hierop aan. Een 21-jarige vriend van haar werd ook aangehouden, wegens beledigende taal.

Geen licht, mee naar het bureau

Den Haag Een 42-jarige man uit Den Haag fietste woensdag 12 december zonder verlichting over het Leeghwaterplein. Agenten hielden de man daarvoor staande. De man kon zich niet identificeren. Hij bleek ook een mes bij zich te hebben, dat in strijd is met de Wet Wapens en Munitie. Voor beide feiten werd de man aangehouden.

Snelheidsduivels op de bon

Den Haag De politie hield op woensdag 12 november diverse snelheidscontroles in de regio. Op de Van Alkemadelaan controleerde de politie tussen 13.30 uur en 17.30 uur 1171 voertuigen. Hiervan hielden 171 bestuurders zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 78 km/u. Later op de avond, tussen 20.00 uur en 23.00 uur werd er op de Van Alkemadelaan wederom gecontroleerd op snelheid. Van de 154 bestuurders hielden zich er 25 niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. De hoogst gemeten snelheid was 88 km/u. Op de Benoordenhoutseweg reden 496 bestuurders tussen 20.00 uur en 23.00 uur langs een snelheidscontrole. Hiervan hielden 134 bestuurders zich niet aan de toegestane snelheid van 50 km/u. Eén bestuurder moest zijn rijbewijs inleveren nadat bij hem een snelheid van 144 km/u was geconstateerd.

HTM-controleur mishandeld

Den Haag De politie hield woensdag 12 november om 14.00 uur een 18-jarige Hagenaar aan als verdachte van mishandeling op een 41-jarige HTM-controleur. De medewerker wilde de Hagenaar een proces verbaal geven, omdat hij met tram 7 reisde zonder een geldig vervoerbewijs. De Hagenaar was het hier niet mee eens en bedreigde de controleur. Hierop hield de controleur de Hagenaar aan voor bedreiging. De verdachte verzette zich en sloeg de controleur in het gezicht. Twee andere controleurs schoten hun collega te hulp en konden de verdachte in bedwang houden. De politie nam de verdachte over en nam hem mee voor verhoor naar het politiebureau.

Winkeldief

Wassenaar Agenten hielden woensdag 12 november om 16.45 uur bij een supermarkt op de Hofcampweg een 72-jarige man uit Wassenaar aan. Hij had twee pakjes balpennen meegenomen en kreeg op het politiebureau een bekeuring voor winkeldiefstal.

Geen verzekering en apk

Wassenaar Surveillerende agenten controleerden woensdag 12 november om 10.45 uur een auto op Oud Clingendaal. Daaruit bleek dat de 56-jarige bestuurder uit Voorburg in de auto reed zonder dat die verzekerd was en apk-gekeurd. Bovendien bleek ook dat hij gezocht werd door het politiekorps Rotterdam-Rijnmond. Hij werd aangehouden en aan hen overgedragen.

Auto-inbreker tegen de lamp

Rijswijk Een 40-jarige man uit Den Haag liep woensdag 12 november om 16.45 uur in de armen van een surveillerende politieagent. De agent zag dat de man zich nogal zenuwachtig gedroeg in de buurt van de parkeergarage aan de Prinses Beatrixlaan. De agent sprak hem aan, waarop de man vertelde dat hij geparkeerd stond in de garage, maar hij kon alleen een ongeldige parkeerkaart tonen. De agent vroeg de man zijn zakken leeg te halen, waarin vervolgens adaptors voor navigatiesystemen, een telefoon, headset en inbrekerswerktuigen bleken te zitten. Toen de agent vervolgens zag dat even verderop een autoruit was ingeslagen, hield hij de man aan op verdenking van een autokraak. Bij verdere inspectie van de parkeergarage zagen agenten nog drie autos waarvan de ramen waren ingeslagen. De politie onderzoekt of de man voor die inbraken verantwoordelijk is.

Inbrekers ontkomen niet

Monster De politie kreeg woensdag 12 november om 21.30 uur de melding dat er ingebroken zou worden in een woning aan de Masemude. Volgens getuigen waren daar twee mannen weer weggelopen en in een auto gestapt. Op de Burgemeester Kampschoerstraat zagen agenten een auto met hoge snelheid rijden. In de auto zaten twee mannen die aan het signalement voldeden. Ze gaven een stopteken en zagen in de auto een schroevendraaier en verschillende goederen liggen die van diefstal afkomstig konden zijn. Beide mannen (33 jaar uit Rijswijk en 28 jaar uit Den Haag) werden aangehouden. Ze zitten nog vast voor nader verhoor.

Man uit water gehaald

Delft Een 57-jarige man uit Delft raakte woensdag 12 november rond 16.00 uur op de Breestraat mogelijk tengevolge van een epileptische aanval te water. Het slachtoffer viel in de sloot en werd daar door omstanders in bedwang gehouden en uit het koude water gehaald. De Delftenaar raakte niet gewond en kon naar huis om droge kleding aan te trekken.

Drie mannen vast voor diefstal vanaf bouwterrein

Pijnacker Politieagenten zagen donderdag 13 november om 03.45 uur twee bestelautos van een bouwterrein vlakbij de Sportlaan afkomen. Gezien het tijdstip besloten de agenten de auto de controleren. Bij deze controle troffen zij in de laadruimte behoorlijk wat gereedschap, steigerdelen en onderdelen daarvan. De agenten hielden de beide bestuurders en een bijrijder, allen uit Delft (21,26 en 42 jaar) aan. De drie zitten nog vast, de politie onderzoekt de zaak.

Slingerend over de A12

Zoetermeer Een 35-jarige automobilist uit Hollandscheveld slingerde 12 november om 20.45 uur zo over de A12 dat politieagenten hem lieten stoppen om te blazen. De man blies 845 ugl. Hij kon zijn rijbewijs direct inleveren. De limiet voor alcohol in het verkeer ligt op 220 ugl (=0,5 promille) Voor beginnend bestuurders (minder dan vijf jaar in het bezit van een rijbewijs) geldt strengere wetgeving. Voor hen ligt de grens op 88 ugl (=0,2 promille). Per 1 oktober is bovenop de bestaande strafmaatregelen en boetes een nieuwe maatregel van kracht: de lichte educatieve maatregel alcohol (LEMA). Bij een alcoholpromillage van 0,5 of meer moet de beginnend bestuurder verplicht op cursus. De cursus duurt twee dagdelen en kost de overtreder 350 euro.

Snelheidscontrole

Zoetermeer Bij een snelheidscontrole op 12 november tussen 10.00 uur en 12.30 uur op de Azieweg, de Du Meelaan, Boerhavelaan en het Bredewater controleerde de politie 200 automobilisten. Eén bestuurder reed op de Azieweg 21 km/u te hard.