Algemene Onderwijsbond

datum: 13 november 2008

Het terugvorderen van geld bij een aantal islamitische scholen die zich niet aan de regels hebben gehouden, is terecht. âHet ministerie van Onderwijs moet er wel voor zorgen dat personeel en leerlingen niet de dupe worden van beslissingen van amateuristische bestuurders. Deze moeten daarvoor persoonlijk aansprakelijk worden gesteld, want de terugvordering van 2,5 miljoen kan niet van de schoolbegroting af â, aldus Liesbeth Verheggen, dagelijks bestuurder voor het primair onderwijs van de Algemene Onderwijsbond. âDe verantwoordelijken, de bestuurders, moeten worden aangepakt.â Zij verbaast zich er verder over dat accountants blijkbaar de jaarrekeningen van de scholen jarenlang hebben goedgekeurd.

Het islamitisch onderwijs kampt al sinds 2002 zichtbaar met een groot aantal zwakke en amateuristische besturen, wat de sector sindsdien bij juristen van de AOb de naam âde school met den heibelâ opleverde. Uit een onderzoek door de AOb in 2005 onder het personeel van de scholen werd duidelijk dat op een flink aantal er grote spanningen bestonden tussen het team en directie of bestuur. Datzelfde jaar spande de AOb een kort geding aan tegen de Siba, een schoolbestuur met twee islamitische basisscholen vanwege het financiële malversaties, slecht personeelsbeleid en een zwak bestuur dat de medezeggenschapsregels met de voeten trad. De AOb won de zaak, waarna beide scholen werden gesloten.

âWat we toen wel hebben gezien is dat door de sluiting er grote onrust is ontstaan bij leerlingen en personeel, twee partijen die weinig konden doen aan het zwakke bestuurlijk optredenâ, aldus Liesbeth Verheggen. âIk dring er dan ook bij de staatssecretaris op aan zodra zij stappen zet richting de besturen, het belang van leerlingen en personeel scherp in de gaten te houden. Ook wij zullen dat doen als onze leden op deze scholen ons om hulp vragen.â

Het verbaast Liesbeth Verheggen verder dat nu opeens bij zo veel scholen onrechtmatige bestedingen aan het licht komen. âWat hebben de accountants van deze scholen dan eigenlijk gedaan toen ze de jaarrekening controleerden?â Daarnaast moet de islamitische gemeenschap volgens haar op zoek gaan naar capabele bestuurders. âIn Nederland bestaat de vrijheid van onderwijs, dus ook voor islamitische scholen is ruimte. Maar dat onderwijs moet wel goed zijn. De islamitische gemeenschap moet dan wel op zoek gaan naar betere bestuurders. Er zijn inmiddels zo veel hoog opgeleide en bij goed onderwijs betrokken mensen in die gemeenschap, dat dat mogelijk moet zijn.â

De brief van de staatssecretarissen over het islamitisch onderwijs aan de Tweede Kamer en het bijbehorende rapport kunt u hieronder als PDF-document downloaden.
Mocht u niet beschikken over de voor PDF-documenten noodzakelijke reader dan kunt u deze
via onderstaande button downloaden.