Ministerie van Defensie

13-11-2008 14:16

REPLICA HUYS CLINGENDAEL VOOR MADURODAM

Pevry Press

Miniatuurstad Madurodam heeft er weer een nieuw gebouw bij: Huys Clingendael. Aanleiding is het 25-jarig bestaan van het kennisinstituut. Vandaag was de officiële presentatie van de aanwinst.

De replica op schaal werd onthuld door Jeroen Sikkel, plaatsvervangend secretaris-generaal en zijn ambtgenoot Alfons Stoelinga van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Jaap de Zwaan, directeur van het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen "Clingendael" en Tahita Ringers, de 17-jarige burgemeester van Madurodam.

Het Nederlands Instituut voor Internationale Betrekkingen "Clingendael" beoogt onder meer in een doorlopend veranderende mondiale omgeving politiek-maatschappelijke ontwikkelingen vroeg te onderkennen en te analyseren voor overheid en publiek.

Het historische pand Huys Clingendael is gebouwd tussen 1643 en 1660 voor Philips Doublet II. Het gebouw werd een centrum voor kunst en cultuur. Dat kwam onder meer door de invloed van zijn vrouw en schoonvader Constantijn Huygens die dichter, diplomaat, geleerde en componist was. Sinds 1954 is de gemeente Den Haag eigenaar van het gebouw dat vanaf 1983 onderdak biedt aan Instituut Clingendael.