Abvakabo FNV: Weigerschoffelaar gaat in beroep

13/11/2008 15:00

ABVAKABO FNV

Bennie Beck en de vakbond Abvakabo FNV gaan in hoger beroep tegen de uitspraak in het kader van "Work first".

Eerder stelde de rechtbank in Arnhem Beck, die weigerde te schoffelen voor zijn bijstandsuitkering, in het gelijk. De rechter vond echter dat er geen sprake is van dwangarbeid of verplichte arbeid. Beck was als deelnemer van een re-integratieproject (work first) van de gemeente Arnhem, verplicht werk te verrichten zoals schoffelen of tubes inpakken. Omdat hij dit weigerde, werd hij gekort op zijn bijstandsuitkering.

De rechter besliste dat de gemeente maatwerk moet toepassen. De gemeente Arnhem heeft aangekondigd deze uitspraak uit te voeren. Dat betekent ook dat zij haar beleid in de toekomst zal moeten wijzigen.

Volgens de rechter is er in het kader van "Work first" geen sprake van "een normale burgerplicht", maar is er ook geen sprake van dwangarbeid of verplichte arbeid.

Dit oordeel is in strijd is met artikel 4 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en artikel 13 Europees Sociaal Handvest. ABVAKABO kan zich hiermee niet verenigen. Hierin wordt zij gesteund door een onafhankelijk deskundige, die op haar verzoek een rapport heeft uitgebracht. De vakbond zal dit principiële punt dan ook voorleggen aan de Centrale Raad van Beroep en daarna eventueel aan het Europees Hof voor de Rechten van de Mens te Straatsburg.








ABVAKABO FNV