Ingezonden persbericht


Hengelo Gld, 19 november 2008

Oproep voor 'Vrijwilliger van het jaar'

Huldiging tijdens nieuwjaarsreceptie

De gemeente Bronckhorst zet vrijwilligers die zich onderscheiden door hun activiteiten in de gemeente in het zonnetje met de verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar'. De bekendmaking gebeurt tijdens de nieuwjaarsreceptie op 5 januari 2009 in Zelhem. U kunt tot 5 december a.s. personen of groepen aanmelden, waarvan u vindt dat zij de titel 'Vrijwilliger van het jaar' verdienen.

Met deze verkiezing van 'Vrijwilliger van het jaar' laten burgemeester en wethouders hun waardering blijken voor het vrijwilligerswerk. De benoeming is een symbolische prijs en de verkozen vrijwilliger representeert alle vrijwilligers.

De gemeente heeft als uitgangspunt bij deze verkiezing dat het vrijwilligerswerk van belang is voor grote groepen in onze gemeente of voor de hele gemeenschap. In aanmerking komen vrijwilligers die actief zijn in georganiseerd verband, bijvoorbeeld bij stichtingen of verenigingen, maar ook bij professionele organisaties. Ook inwoners van andere gemeenten die in Bronckhorst vrijwilligerswerk doen, maken kans op de titel. De commissie let bij de selectie van de genomineerden op onder meer de specifieke werkzaamheden die de vrijwilliger nu (of eerder) heeft verricht, de duur en omvang van de werkzaamheden, het belang van de activiteiten en het aantal keren dat iemand is aangemeld. Individueel vrijwilligerswerk (zoals mantelzorg) komt niet in aanmerking, maar de overkoepelende organisaties (die zich bijvoorbeeld inzetten voor mantelzorgers) wel. Verder komt vrijwilligerswerk op het gebied van politiek en religie niet in aanmerking. Personen die in het verleden een koninklijke onderscheiding of het ereburgerschap hebben ontvangen, kunnen ook niet meedingen naar de titel.

Voormalig burgemeester H. van der Wende, wethouder P. Glasbergen en Jeroen Glandrup van de afdeling Maatschappij en organisatie vormen de commissie die op basis van uw inzendingen drie genomineerden selecteert. De commissie let daarbij op onder meer de specifieke werkzaamheden die de vrijwilliger verricht, het belang van de activiteiten en het aantal keren dat iemand is aangemeld. Wie de winnaar, en dus de 'Vrijwilliger van het jaar 2008' wordt, maakt de commissie bekend tijdens de nieuwjaarsreceptie van de gemeente op 5 januari 2009.

De 'Vrijwilliger van het jaar 2008' ontvangt naast de eretitel een geldbedrag van E 250. Als de eretitel naar een vrijwilligersgroep gaat dan ontvangt deze een geldbedrag van E 500. De andere twee genomineerden krijgen een oorkonde en E 50.

Kent u een vrijwilliger of groep van vrijwilligers die de bijzondere titel van 'Vrijwilliger van het jaar' verdient? Vul dan een aanmeldingsformulier in dat verkrijgbaar is bij de receptie van het gemeentehuis en gemeentekantoor. U kunt het aanmeldingsformulier ook op de website www.bronckhorst.nl vinden en uitprinten.