Rechtbank Utrecht


Twee jaar cel en tbs met voorwaarden voor seks met minderjarige jongens

13 november - Een 55-jarige man uit Amersfoort is door de rechtbank in Utrecht veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf en tbs met voorwaarden wegens het plegen van seksuele handelingen met verschillende minderjarige jongens.

De man zocht zowel via internet als telefonisch contact met de jongens die hij bij hem thuis uitnodigde, waar ze leeftijdsgenoten konden ontmoeten die zich in eenzelfde levensfase bevonden. Een aantal jongens die bij de verdachte langskwamen waren hun homoseksualiteit nog aan het ontdekken en waren nog niet uit de kast. De jongens die de verdachte bezochten waren tussen de 14 en 20 jaar.

Uit de diverse verklaringen van aangevers, getuigen en andere betrokkenen is de rechtbank gebleken dat verdachte door zijn houding en wijze van praten de jongens zover heeft gekregen dat zij seks met hem hadden. Er is door verschillende jongens verklaard dat zij eigenlijk geen seks met verdachte wilden, maar enkel bij hem kwamen om met andere jongens samen te kunnen zijn. De seks met verdachte namen zij daarbij op de koop toe. De rechtbank achtte echter dwang niet bewezen en sprak de verdachte vrij van verkrachting.

De rechtbank rekent het verdachte aan dat hij misbruik heeft gemaakt van de kwetsbare positie waarin veel van de jongens verkeerden. Verdachte heeft zich geen rekenschap gegeven van de psychische gevolgen voor de minderjarige jongens.

De man is in het verleden bovendien al eerder veroordeeld voor ontucht met minderjarigen. Dat verdachte opnieuw en op grote schaal seks heeft gehad met jongens onder de 16 jaar, rekent de rechtbank verdachte zwaar aan.

TBS met voorwaarden houdt in dat verdachte een behandeling moet ondergaan en zich aan bepaalde, door de rechter gegeven voorwaarden moet houden. In dit geval moet de verdachte onder meer bij de stichting Exodus moet gaan wonen, zijn sociaal netwerk inzichtelijk maken en die medicatie nemen die de behandelaars noodzakelijk achten.

LJ Nummer

BG4333

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 13 november 2008 Naar boven