Provincie Noord-Brabant

Persbericht

Datum 13 november 2008 Nummer 222

Brabantse universiteiten krijgenE1,3 miljoen voor topstudenten

De universiteiten in Tilburg en Eindhoven krijgen samen E1,3 miljoen voor studiebeurzen om topstudenten aan te trekken. De provincie Noord-Brabant wil hiermee de internationale concurrentiepositie van de universiteiten vergroten en Brabant aantrekkelijker maken voor studenten om hier te studeren en te werken.

De provincie betrekt ook op langere termijn alle hogere onderwijsinstellingen in Brabant bij de bredere positionering en profilering van Brabant als kennisregio in Nederland en Europa.

Het blijkt dat met name binnen- en buitenlandse toptalenten en studenten vaker kiezen voor universiteiten in andere regio's. Hierdoor staan de studentenaantallen bij de universiteiten in Tilburg (UvT) en Eindhoven (Tue) stevig onder druk. De provincie stelt E 650.000 per universiteit beschikbaar voor het verstrekken van studiebeurzen en het versterken van de internationale bekendheid en netwerken. Voorwaarde daarbij is dat de universiteiten de samenwerking moeten aangaan met het bedrijfsleven.

Gedeputeerde Annemarie Moons: "Afgestudeerden gaan vaak werken in de regio waar ze hebben gestudeerd. Daarom is het essentieel dat onderwijs en bedrijfsleven samenwerken. Zo houden we Brabant aantrekkelijk om de talentvolle topstudenten aan te trekken én te behouden."



Provincie Noord-Brabant