Gemeente Leeuwarden



Impuls aanpak zwerfafval Leeuwarden

De gemeente Leeuwarden krijgt een subsidie van ¤ 100.000,- voor de aanpak van zwerfafval. Heet Agentschap voor duurzaamheid en innovatie, SenterNovem, heeft de subsidie toegekend voor een plan waarbij zwerfafval binnen twee jaar zichtbaar verminderd moet zijn.

SenterNovem is een onderdeel van het ministerie van Economische Zaken en ondersteunt initiatieven ter bevordering van duurzaamheid en innovatie. Om de doelstelling te bereiken werkt de gemeente Leeuwarden samen met Omrin, Caparis, WoonFriesland, Nieuw Wonen Friesland, het Skrep-project en bureau Halt. Een aantal partijen stelt hiervoor ook budget beschikbaar.

Rondslingerend afval staat hoog in de ergernissen top tien bij de Leeuwarder bevolking. Uit schouwresultaten blijkt dat alle wijken en dorpen voor wat betreft zwerfafval op basisniveau worden schoongehouden. Er wordt naar gestreefd om het aantal Leeuwarders dat zich ergert aan zwerfafval te verminderen met 5%. De verbeterde aanpak moet resulteren in een lager ergerniscijfer in het wijksignaleringssysteem 2009.

In het uitvoeringsplan staan diverse maatregelen zoals: het verbeteren van afstemming van activiteiten op het gebied van zwerfafval, het ontwikkelen van een prullenbakplan en het verbeteren van de inzet van handhavers. Ook wordt bekeken waar ruimtelijke inrichting zo aangepast kan worden dat zwerfafval makkelijker verwijderd of voorkomen kan worden. Het project loopt van november 2008 tot november 2010. Resultaten worden meegenomen in het beleid voor de toekomst.