Sociaal-Economische Raad

13 november 2008
De Dag van Respect leeft onder de leerlingen van de groepen 7 en 8 van de RK basisschool Heilig Hart in Den Haag. In de hal van de school hebben ze zelfs een respectmuur gemaakt. Vandaar ook dat ze donderdag 13 november goed voorbereid waren op de komst van Alexander Rinnooy Kan, de voorzitter van de SER, die op de Dag van Respect een gastles gaf.

De plek van de school aan de Beeklaan riep bij Alexander Rinnooy Kan herinneringen op die hij met de kinderen deelde. Zijn tante en ook Drees sr woonden ooit op de Beeklaan. Zijn persoonlijke verhaal over respect dat volgde, ging over zijn moeder. "Ik heb een bijzondere moeder, want zij is niet in Nederland geboren," vertelde hij. De kinderen bleken daar niet al te zeer van onder de indruk, want een groot deel van de kinderen heeft ook een moeder die niet in Nederland is geboren. Maar een moeder uit Engeland zoals Rinnooy Kan heeft, bleek wel bijzonder. De kinderen uit groep 8 reageerden enthousiast op zijn verhaal. "Ik vond het leuk wat de meneer allemaal zei over zijn ouders en familie," zei Soufiane na afloop van de gastles.

Ook het werk van de SER kwam uitgebreid aan bod. De SER en respect zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden, vertelde Rinnooy Kan in de klas. "In de overlegeconomie zoals wij die kennen, gaan alle partners altijd met respect met elkaar om, ook al hebben ze soms tegengestelde belangen." Claudia had de uitleg wel boeiend gevonden. "Ik vond het heel leuk, omdat ik niet eens wist dat SER bestond."

Het thema respect heeft de kinderen gegrepen. Neraida was onder de indruk van de gastles. "Ik vind het leuk en leerzaam, want dit was mijn eerste Dag van Respect in Nederland." Hang ging vooral in op het thema respect. "Iedereen moet respect hebben voor een ander en andersom ook. Ik vond het leuk dat we met elkaar hierover hebben gepraat,"zei hij. Ook Jonathan vond het leuk om met respect te werken. "Ik weet er veel meer van." En Gerson was kort maar krachtig: "Respect!!! Is cool."

De Stichting Dag van Respect organiseert sinds 2006 de Dag van Respect. Dit jaar hebben 600 betrokken Nederlanders hun persoonlijke verhaal over respect verteld in een gastles aan groepen 7 en 8 in het basisonderwijs. De Stichting hoopt met de Dag van Respect te bereiken dat Nederland een land wordt waar plaats is voor iedere burger, waarin iedereen mag zijn wie hij is en zich niet bedreigd hoeft te voelen om zijn anders-zijn.