Roto Smeets de Boer NV

PERSBERICHT

RSDB BUSINESS UPDATE DERDE KWARTAAL 2008


· zeer moeilijke markt, geen zicht op herstel

· onderzoek desinvestering MediaPartners Group nog in volle gang

Activiteitenverslag
De invloed van de financiële crisis en daarmee samenhangende economische ontwikkelingen zijn voelbaar in de markt. Grafische bedrijven voelen als een van de eersten de signalen van een teruglopende economie. Dit vertaalt zich door orderportefeuilles die niet gelijk zijn aan wat normaal is in het tweede halfjaar van onze industrie. Dit onderstreept eens te meer dat een verregaande consolidatie op lokaal en Europees niveau noodzakelijk is om de resultaten binnen de industrie weer op een gezond niveau te brengen. Zoals eerder aangegeven is door de ingezette focus van het concern op print activiteiten dit jaar een onderzoek gestart of een mogelijke desinvestering van MediaPartners Group haalbaar is. Het onderzoek is nog in volle gang en we zullen hier in een later stadium nader op terug komen.

Belangrijke gebeurtenissen
RSDB heeft in september met teleurstelling kennis genomen van de mededeling van HHBV dat zij er niet in is geslaagd het door haar voorgenomen bod te financieren en als gevolg daarvan af heeft moeten zien van het uitbrengen van dit bod Om haar positie in de markt te handhaven blijft RSDB, gedoseerd, moderniseren in haar drukkerijen. Niet om groei te realiseren maar om technisch in conditie te blijven en die kwaliteit te leveren welke de markt vereist. Zo is bij Senefelder Misset in Doetinchem de nieuwe bedrijfshal opgeleverd en is ook de tweede fase van het omvangrijke investeringsprogramma afgerond. Medio oktober is namelijk een garenloos bindstraat met 13 oplegstations, 2 plakstations en een brutosnelheid van 18.000 exemplaren per uur in gebruik genomen. In de derde fase van het investeringsprogramma zal begin 2009 gestart worden met de installatie van een 72 pagina drukpers ter vervanging van twee oudere drukpersen. SMD heeft dan alle disciplines ten behoeve van de realisatie van tijdschriften onder één dak.

Daarnaast is onlangs een contract getekend met Wifac voor de aankoop van een KBA vellenpers, formaat 110 x 160 cm, voor de vestiging van Roto Smeets GrafiServices in Eindhoven. Dit ter vervanging van een verouderde Jumbo-pers en een pers van formaat 70x100. Tevens zal de prepress afdeling worden geoptimaliseerd door het installeren van een bijpassende nieuwe Kodak Computer To Plate configuratie. Deze investeringen zijn onderdeel van het businessplan dat RSDB voor Roto Smeets GrafiServices heeft opgesteld voor de middenlange termijn. Volgens dat plan is eind 2007 in Eindhoven een 70 x 100 cm Heidelberg XL 5 kleurenpers met dispersielak geïnstalleerd en zijn bij Roto Smeets GrafiServices Utrecht in 2007 en 2008 Heidelberg XL persen geïnstalleerd. Alle RSDB rotatie- en vellen drukkerijen in Nederland hebben inmiddels de ISO-12647-2 certificaten behaald voor zowel prepress als voor drukken. ISO 12647 is een zeer belangrijke standaard voor drukkerijen. Binnen ISO 12647 zijn vrijwel alle zaken rondom de procescontrole binnen het drukproces vastgelegd. Deze certificering verhoogt het kwaliteitsniveau, de efficiency en vergroot de onderlinge uitwisselbaarheid tussen onze drukkerijen waardoor het klanten, die op meerdere locaties laten drukken, het vertrouwen geeft dat het drukwerk binnen acceptabele kwalitatieve bandbreedtes wordt geproduceerd.

Inmiddels heeft ook de eerder aangekondigde verhuizing van RSDB Holding van Hilversum naar Deventer plaatsgevonden. Per 10 oktober is het hoofdkantoor gevestigd aan de Hunneperkade 17004, 7418 BT Deventer. Volledige adresgegevens zijn te vinden op de website www.rsdb.nl onder contact.

Financiële kalender
Bekendmaking jaarresultaten 2008 : 19 maart 2009 Algemene Vergadering 2009 : 15 april 2009 Business update 1e kwartaal 2009 : 14 mei 2009 Persbericht halfjaarcijfers 2009 : 13 augustus 2009 Business update 3e kwartaal 2009 : 12 november 2009

RSDB NV
Raad van Bestuur

Hilversum, 13 november 2008

Voor nadere informatie:
RSDB: J. Caris, CEO
E. Bouwman, CFO
Tel. 0570- 69 49 05

Dit is een tussentijds bericht in het kader van artikel 5:25e van de Wet op het Financieel Toezicht.

Profiel
RSDB NV is opgenomen in de notering van NYSE Euronext met Amsterdam als marktingang. RSDB is een organisatie van dienstverlenende ondernemingen die de communicatie-uitingen van haar opdrachtgevers - met toegevoegde waarde - omzet in gedrukte en multimediale producties. Deze ondernemingen zijn ondergebracht in twee business lines: Print Productions - gericht op het efficiënt vervaardigen van full service rotatiedrukwerk en Marketing Communications - gericht op het optimaal faciliteren van het 'eigen communicatiekanaal' van opdrachtgevers door middel van effectieve, cross-media communicatieconcepten.