Gemeente Leidschendam-Voorburg


Groen licht voor bouw Damplein Leidschendam Centrum

Na uitspraak Raad van State

De uitvoering van de plannen voor het Damplein in het centrum van Leidschendam kunnen op korte termijn van start, nu de Raad van State de bouwvergunning niet heeft geschorst. De Stichting Behoud Damplein Leidschendam had, in afwachting van de behandeling van het door haar ingestelde hoger beroep, de voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State om schorsing van de bouwvergunning gevraagd. De voorzitter ziet in de bezwaren van de Stichting hiervoor geen aanleiding.

Uit de uitspraak blijkt verder dat de gemeente Leidschendam-Voorburg tegemoet is gekomen aan de eerder door de Raad van State geconstateerde onvolkomenheden in het bestemmingsplan, zoals de Rechtbank in augustus ook al oordeelde.
Het definitieve oordeel over de vergunning vindt plaats bij de behandeling door de afdeling Bestuursrechtspraak in de bodemprocedure. De voorzitter oordeelde wel dat mocht de afdeling Bestuursrechtspraak op gebreken in de besluitvorming stuiten, het aannemelijk is dat reparatie daarvan mogelijk is. Gelet op deze uitspraak zien de gemeente en de VOF Leidschendam-Centrum de uitspraak in de bodemprocedure met vertrouwen tegemoet.

Luchtkwaliteit
Vorig jaar had de afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een deel van het bestemmingsplan Damcentrum vernietigd, onder meer omdat het plan een parkeervoorziening van slechts een bouwlaag mogelijk maakte, terwijl alleen met een parkeergarage van twee bouwlagen aan de parkeerbalans en de parkeernormen kan worden voldaan. Daarnaast was de luchtkwaliteit in het geding. De voorzitter van de afdeling Bestuursrechtspraak constateert dat het bouwplan nu wel voorziet in het realiseren van een parkeergarage met twee bouwlagen, en dat de gemeente onderzoek heeft laten doen naar de effecten van de bouwplannen op de luchtkwaliteit. Uit die onderzoeken blijkt dat ook bij het huidige aantal van 14.799 motorvoertuigen per etmaal wordt voldaan aan de normen uit het Besluit Luchtkwaliteit. Met deze rapporten is tegemoet gekomen aan de bezwaren van de Raad van State. Met het afwijzen van het verzoek tot schorsing of vernietiging is een voorlopig einde gekomen aan de juridische procedures die telkens weer de uitvoering van de plannen tegenhielden.

Voortvarend
In een eerste reactie geeft Marcel Houtzager, projectwethouder Leidschendam Centrum, aan blij te zijn dat nu eindelijk de handen uit de mouwen kunnen. Het is goed dat de wetgever waarborgen biedt aan belangengroeperingen om op te komen voor hun eigen belangen. Nu de Raad van State geen aanleiding ziet om tot schorsing van de bestreden besluiten over te gaan, sterkt het mij dat het gemeentebestuur van Leidschendam-Voorburg de verschillende belangen zorgvuldig heeft afgewogen. Het is nu zaak voortvarend een einde te maken aan de deplorabele toestand waarin het Damplein zich al jaren bevindt. Ook de directie van de VOF Leidschendam Centrum is ingenomen met de uitspraak van de Raad van State. De VOF Leidschendam-Centrum start komende maand met het bouwrijp maken van het Damplein. Volgens de laatste planning kan de projectontwikkelaar begin 2009 de eerste paal slaan voor de parkeergarage.