Apparatuur voor verdoving van biggen afgekeurd


Amsterdam, 20081113 -- De Noord-Amsterdamse Machinefabriek BV (NAM) overweegt zich terug te trekken als leverancier van verdovingsapparatuur voor het verdoven van biggen nu beide apparaten de Piglift en Piglit van de NAM niet vergoed dreigen te worden door het Fonds..

De NAM die nota bene met haar kennis op het gebied van vergassingapparatuur de basisvoorwaarde opstelde voor alle apparaten wordt nu door "het Fonds" teruggefloten omdat het apparaat geen aktieve beveiliging zou hebben. Een indringende fluittoon is niet voldoende zo concludeert het Fonds.

Het apparaat dat in samenwerking met de TU-Delft ontwikkelt is voldoet aan alle eisen die aan een apparaat gesteld mogen worden in het kader van ARBO, CE, machinerichtlijnen en Europese wet en regelgeving.

Het Fonds vindt dat een apparaat dient te garanderen dat de biggen altijd uit het gas gehaald worden of op een andere aktieve manier van verse lucht voorzien te worden. Voor het geval de boer zijn biggen vergeet.

Wij zijn van mening dat met deze interpretatie geen recht gedaan wordt aan de betrokkenheid van de veehouder, die op een diervriendelijke en efficiënte wijze zijn biggen verdoofd wil castreren. Het gezonde eigenbelang tezamen met het door ons aangebrachte geluidssignaal zal voldoende zijn om sterfte van biggen te voorkomen. In de medische wereld zijn geluidsignalen het middel om personen te waarschuwen.

Een onbegrijpelijke zaak; de kosten van het gas zijn de vaste lasten die de boeren zelf dienen te dragen. Bij de apparaten van de NAM liggen die op 3 cent (Lit) en 5 cent (Lift) per big. Geen enkel ander apparaat kan dit lage gasverbruik evenaren en dit wordt bevestigd door de rapporten van de Animal Science Group. De uitstoot van CO2 is lager en de boer kan er sneller mee werken dan welk apparaat ook.

Met het niet toelaten van de apparaten wordt het voor 93% van de zeugenhouders onmogelijk gemaakt om hun huidige manier van castreren "uit het gas" te blijven doen. En iedereen zal in de klemmen moeten gaan castreren

Er zijn reeds 220 apparaten besteld en wij zullen deze boeren schriftelijk op de hoogte brengen dat we stoppen hen moeten teleurstellen.

Wij vinden het een gemiste kans.





Noord-Amsterdamse Machinefabriek