Ingezonden persbericht


Kennisatelier 'De vierde generatie burgerparticipatie: heel logisch, toch?!?

13 november 2008, Strijp S. - Eindhoven

Vierde generatie...
Burgerparticipatie is de afgelopen jaren een steeds belangrijker beleidsmiddel geworden. Voorzichtig begonnen in de jaren zeventig met inspraakmogelijkheden voor burgers, zijn we inmiddels aanbeland bij de vierde generatie burgerparticipatie, een volwaardig beleidsmiddel waarin burger en ambtenaar elkaar weten te vinden en gezamenlijk optrekken om hun doelen te realiseren. Althans, dat zegt de theorie. De praktijk is veelal nog anders. Gemeenten worstelen soms met kwesties als: Weten burgers, ambtenaren en andere (welzijns)organisaties elkaar voldoende te vinden? Welke struikelblokken komen ambtenaren tegen, zowel binnen hun eigen dienst als in de samenwerking met burgers en organisaties?

Stappen in de goede richting ...
Veel gemeenten zoeken naar een antwoord op bovenstaande vragen en naar manieren om burgerparticipatie vorm te geven. Daarbij maken ze gebruik van onderzoek dat ambtenaren handvatten biedt, of van de kennis van het ministerie van VROM, dat actief is met het implementeren van burgerparticipatie in beleid. Ook zijn er in veel steden good practices te vinden, die afgerekend hebben met belangrijke hindernissen en goede stappen in de richting van een vierde generatie burgerparticipatie hebben gezet.

Het kennisatelier...
In het kennisatelier 'De vierde generatie burgerparticipatie: heel logisch, toch?!?' brengen wij u met de presentatie van het boek 'Burgerschap in lichte gemeenschappen' en een lezing van dr. Sandra Bos van het ministerie van VROM op de hoogte van de laatste ontwikkelingen rondom burgerparticipatie. Daarnaast wordt een aantal van de nieuwe generatie good practices gepresenteerd. Tijdens dit kennisatelier hopen wij u te inspireren en handvatten te bieden om zelf een stap richting de vierde generatie burgerparticipatie te zetten.

Nicis Institute en de gemeente Eindhoven verwelkomen u graag tijdens het kennisatelier op 13 november 2008.

ns de workshopronde kunt u kiezen uit de volgende workshops

Nicis Institute
Laan van N.O. Indië 300
2593 CE Den Haag
Postbus 90750
2509 LT Den Haag
T +31 (0)70 344 09 66
F +31 (0)70 344 09 67
info@nicis.nl
www.nicis.nl