Universiteit van Tilburg 6 november 2008

PERSUITNODIGING

Beeld en zelfbeeld van West en Oost in Nederland Themadag Religiewetenschappen en Theologie 14 november

Ter gelegenheid van de viering van de tweede departementsdag wijdt het Departement Religiewetenschappen en Theologie van de Universiteit van Tilburg op vrijdag 14 november 2008 een studiemiddag aan het thema: Het beeld van de ander. West en Oost in Nederland. Drie spraakmakende deskundigen geven hun visie op de betekenis van Oost en West als elkaars 'Ander' voor Europa in het algemeen en Nederland in het bijzonder.

De Europese identiteit krijgt in het onderwijs en onderzoek van de Tilburgse Faculteit Geesteswetenschappen bijzondere aandacht. Identiteit kan omschreven worden als een dynamisch proces waarin het zelfbeeld en het beeld van de ander die men niet wil zijn een belangrijke rol spelen. In Nederland en Europa werd en wordt het Oosten vaak gezien als de 'plaats van de Ander'. De confrontatie met de 'Ander' doordringt ons van het inzicht hoezeer onze betekenistoekenning ook op religieus gebied bepaald wordt door de cultuur van de 'Ander'. Wat het contemporaine beeld en zelfbeeld van West en Oost in Nederland betreft is het beeld van de 'Ander' dat in de koloniale, negentiende eeuw tot stand kwam van fundamentele betekenis.

Sprekers zijn:

Dr. Jan de Hond (conservator geschiedenis Rijksmuseum Amsterdam): "Onbeschaafd of onbedorven? Het Nederlandse beeld van het Oosten in de 19de eeuw"

Prof. dr. Sjoerd van Koningsveld (hoogleraar geschiedenis van de islam in West-Europa aan de Universiteit van Leiden): "Van Renaissance (Nahda) naar Reformisme (Islah): Arabische beeldvorming over Europa tijdens de 19de eeuw"

Prof. dr. Erik Borgman (hoogleraar systematische theologie aan de Universiteit van Tilburg): "Vreemde ogen dwingen: over het belang van de cultuur en de religie van de ander"

De (besloten) studiemiddag wordt gehouden op vrijdag 14 november in het Dantegebouw van de Universiteit van Tilburg, zaal DZ 2, van 14.00 tot 17.15 uur. Vertegenwoordigers van de pers zijn van harte uitgenodigd de studiemiddag bij te wonen. Voor meer informatie en interviewafspraken kunt u contact opnemen met Annemeike Tan, voorlichter Faculteit Geesteswetenschappen, E a.m.tan@uvt.nl, T 013-466 2596.

UvT Persbericht