Gemeente Veenendaal


Raadpleeg WOZ-waarden voortaan via internet

De nieuwe WOZ-waarde van uw woning en/of bedrijfspand is vastgesteld en daarom ontvangt u binnenkort een beschikking en een belastingaanslag. Een goed moment om de gegevens van uw woning of bedrijf te controleren. Moest u hiervoor altijd contact opnemen met de gemeente, vanaf vrijdag 25 februari kunt u dit zelf doen via de gemeentelijke website.

Het raadplegen van WOZ-gegevens via internet is redelijk nieuw. Nog niet alle gemeenten maken gebruik van deze mogelijkheid. De gemeente Veenendaal verwacht met het nieuwe portaal veel geld te besparen. Zie voor meer informatie over de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ) het artikel 'Gemeente stelt nieuwe WOZ-waarden vast'.

Wat is een WOZ-portaal?
Het WOZ-portaal is een mogelijkheid om via internet gegevens te raadplegen. U vindt in het portaal een rubriek met algemene informatie, onder meer over de wet Waardering Onroerende Zaken (WOZ). Bovendien kunt u toegang krijgen tot een beschermd deel dat informatie geeft over uw eigen woning en/of bedrijf. Denk hierbij aan de grondoppervlakte van uw perceel, inhoud van uw woning, de aanwezigheid van een garage of dakkapel en natuurlijk de WOZ-waarde van uw eigen woning.
Daarnaast is het via het portaal mogelijk het taxatieverslag te bekijken waarin de panden staan waarmee uw eigen woning is vergeleken om de waarde te bepalen. Van veel woningen is een foto gemaakt zodat het vergelijken makkelijker is geworden.
Verder heeft het WOZ-portaal een rubriek met veel gestelde vragen. Hierin vindt u informatie over hoe u een bezwaarschrift kunt indienen, aan wat voor eisen een bezwaarschrift moet voldoen, en of een WOZ-beschikking geldig blijft wanneer u gaat verbouwen. Ook heeft u de mogelijkheid te reageren via het WOZ-portaal. Dit is handig wanneer een bepaald objectkenmerk niet klopt (u heeft geen dakkapel, maar dit staat wel aangegeven bij uw gegevens). Wanneer u een wijziging doorgeeft, wordt dit gecontroleerd en zonodig aangepast. Via e-mail krijgt u dan bericht over hoe uw opmerking is verwerkt.

Bezwaar maken
Het kan zijn dat u het niet eens bent met de nieuwe waarde van uw pand. Op het WOZ-portaal staat precies hoe u bezwaar kunt maken tegen de WOZ-waarde. Verder staat er een standaard WOZ-bezwaarschrift op dat u kunt gebruiken om uw bezwaren duidelijk te maken.

Hoe werkt het?
Op de startpagina van deze website vindt u in de linkerkolom de knop WOZ-portaal. Wanneer u hierop klikt, kunt u vanaf eind februari inloggen met behulp van uw sofinummer, geboortedatum en adresgegevens. Wanneer u bent ingelogd, heeft u toegang tot de gegevens van uw woning of bedrijfspand. Heeft u suggesties ter verbetering van de portaal? Mail deze dan naar info@veenendaal.nl.

Geen computer?
Wanneer u niet beschikt over een computer en/of internetverbinding, maar wel de nieuwe WOZ-waarde en de onderliggende gegevens willen weten, dan is dat geen probleem. In het Informatiecentrum in het gemeentehuis staan twee computers waarop u de WOZ-portaal kunt raadplegen. Houdt u rekening met een wachttijd. U kunt ook middels de antwoordkaart uit de Belastingwijzer 2005 een taxatieverslag opvragen. Het team belastingen stuurt u dan de nieuw WOZ-waarde op papier toe.