Debat Wereldomroep: Marokkaanse rotjochies & respectloze Hollanders

11/11/2008 11:09

Radio Nederland Wereldomroep

Aboutaleb lanceert Arabischtalige radio van de Wereldomroep

HILVERSUM- Radio Nederland Wereldomroep organiseert op zaterdag 15 november in Rabat (Marokko) het debat 'Marokkaanse rotjochies en respectloze Hollanders'. Kopstukken uit de Marokkaanse en Nederlandse mediawereld debatteren over beeldvorming en stereotypen in Arabische en westerse media. Voorafgaand aan het debat verzorgt staatssecretaris Aboutaleb de officiële lancering van het dagelijkse Arabischtalige radioprogramma 'Huna Amsterdam' (Hier Amsterdam), dat de Wereldomroep sinds 27 oktober in het Midden-Oosten en de Maghreb uitzendt.

De kloof tussen de Arabische en westerse wereld lijkt groter dan ooit. Hoe zien beide werelden elkaar in de eigen media? Kloppen deze beelden wel met de werkelijkheid? En hoe kunnen media bijdragen tot het dichten van de kloof? Daarover debatteren onder anderen Sanaa el Aji, journaliste van toonaangevend opinieblad Nichane, Ibrahim Gharbi, eindredacteur nieuwsstation Medi 1 en Mohammed Abdulrahman, eindredacteur Wereldomroep/Huna Amsterdam. Het debat wordt geleid door Taoufik Bouachrine, hoofdredacteur van Marokko's bestgelezen krant Al Massae. Voorafgaand aan het debat lanceert Ahmed Aboutaleb, staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, het radioprogramma Huna Amsterdam van de Wereldomroep.

Het debat wordt samen met Marokkaanse mediapartners georganiseerd, waaronder de radiozender Medi 1 en de krant Al Massae. Ook het Nederlands Instituut Marokko, de Nederlandse ambassade in Rabat en het Syndicat National de la Presse Marocaine zijn partner. Naast de Wereldomroep zenden ook Arabische media het debat uit: onder meer Medi 1 en al Jazeera.

Huna Amsterdam

Met 'Huna Amsterdam' en het debat wil de Wereldomroep fungeren als brug tussen de Arabische en westerse wereld én prikkelen tot dialoog. Het dagelijkse radioprogramma heeft een jong geluid en richt zich op een progressief publiek, dat behoefte heeft aan onafhankelijke informatie. De uitzendingen zijn in het hele Midden-Oosten en de Maghreb te beluisteren via kortegolf, satelliet en internet. De redactie van Huna Amsterdam brengt nieuws, analyses en reportages uit de regio, uit Nederland/Europa en doet tevens verslag vanuit de migrantengemeenschappen. Ook op internet: www.rnw.nl/hunaamsterdam. Daarop staan tevens de ontvangstmogelijkheden.





http://www.rnw.nl/hunaamsterdam