VVD


17-11-2008

Import kaarsen uit China aan banden

Na een vooronderzoek van enkele maanden heeft de Europese Commissie besloten de import van kaarsen uit China aan banden te leggen.

Samen met enkele andere Europese kaarsen fabrikanten had het Nederlandse Bolsius in februari een klacht ingediend bij de EU tegen Chinese kaarsenfabrikanten omdat zij hun kaarsen tegen dumpprijzen op de Europese markt brengen. De lage prijzen kunnen niet worden verklaard door de lagere productiekosten in China maar vloeien voort uit steun van de Chinese overheid.

Toine Manders steunt de Commissie in haar besluit gedurende een verder onderzoek van zes maanden een importheffing op Chinese kaarsen te introduceren die kan oplopen tot 60%. "Vrij handel werkt alleen maar als iedereen zich aan de spelregels houdt. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat aan de ene kant van de wereld de kaarsenindustrie torenhoge subsidies krijgt om hier goedkope producten op de markt te brengen."

Ongeveer 1/3 van de kaarsen op de Europese markt wordt geïmporteerd uit China. Hoe de heffing zal doorwerken in de prijzen voor consumenten is nog niet duidelijk.