Bankrekening voor asielzoekers

18/11/2008 12:45

Centraal Orgaan Opvang Asielzoekers

Vluchtelingen met een asielstatus kunnen vanaf vandaag beschikken over een eigen bankrekening. Bankrekeningen voor statushouders werden voorheen op naam van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) afgegeven.

Het COA stelde de bankpassen aan de gebruikers ter beschikking. Dit betekende dat de houder van een zogeheten W-document bij het verkrijgen van asiel en het verlaten van een asielzoekerscentrum opnieuw bancaire diensten moest aan vragen. Door de nieuwe afspraak tussen de banken en het COA is deze handeling weggenomen. De banken leveren de bankrekening en het COA zorgt voor begeleiding en uitleg bij het gebruik ervan.

Boele Staal, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken: 'Iedereen in Nederland moet kunnen beschikken over een eigen bankrekening. Nu is dat ook mogelijk voor mensen die hier tijdelijk zijn. Ik ben dan ook blij dat de banken dit, in goede samenwerking met het COA, mogelijk maken.'

Om de samenwerking tussen het COA en de banken te bekrachtigen, overhandigde Boele Staal vandaag symbolisch een bankpas aan Nurten Albayrak-Temur, Algemeen Directeur van het COA.

Nurten Albayrak-Temur: 'Het COA stimuleert zelfstandigheid en zelfredzaamheid bij haar bewoners. Hierdoor kunnen zij zelf vroegtijdig aan de slag aan een nieuwe toekomst, in Nederland of elders. Samenwerking met de banken in Nederland is hierbij van essentieel belang, ik ben er daarom erg blij mee.'

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.coa.nl