Deelgemeente IJsselmonde Rotterdam

Groeibriljant Oud IJsselmonde

Officiële oplevering nieuwe plein bij Adriaen Janszkerk op 19 november

Op woensdag 19 november wordt het nieuwe plein bij de Adriaen Janszkerk in Oud IJsselmonde officieel opgeleverd. De happening vindt plaats tussen 12.00 en 13.00 uur op het kerkplein, aan de Kasteelweg. Wethouder H. Karakus en deelgemeentevoorzitter M. Rook zullen samen met de kinderen van groep 7 van de Van Brienenoordschool de laat ste handelingen op het plein verrichten.

Feestelijke oplevering plein
Op het nieuwe plein zijn zes volwassen lindes geplant. Deze grote bomen zijn al eerder ingetakeld en op woensdag gaan de schoolkinderen, samen met de wethouder en voorzitter, de boomspiegels dichtgooien. De schoolkinderen hebben meegedaan aan het project Ode aan de Boom. De afsluiting van dit project is het planten van bomen die van de kinderen een wens meekrijgen. Tot slot voeren de kinderen de Bomenrap op, een muzikale dans als ode aan de nieuw geplante bomen.

Groeibriljant
De Groeibriljant Oud IJsselmonde is de start geweest voor een opwaardering van de historische uitstraling van het oude dorp IJsselmonde.

Nadat Oud IJsselmonde is gekozen als Groeibriljant heeft het bestuur van IJsselmonde een visie voor geheel Oud IJsselmonde ontwikkeld. Hieruit zijn een aantal thema´s naar voren gekomen:
- versterken van het oude dorpse karakter;
- de relatie tussen rivier en oude dorp verbeteren;
- in het na-oorlogse deel van Oud IJsselmonde zowel de woningen, samen met Woonbron, als de buitenruimte opwaarderen;
- de infrastructuur aanpassen aan het dorpse karakter. Zo heeft de Groeibriljant Oud IJsselmonde een vliegwielfunctie gehad voor heel Oud IJsselmonde.

Extra geld voor extra kwaliteit
Om het nieuwe plein nog een extra impuls te kunnen geven zijn naast de subsidie Groeibriljant ook subsidies gegeven vanuit Pact op Zuid en Kleur en Fleur. Hierdoor konden voor het plein mooiere bestratingsmaterialen worden gebruikt en is een groene aankleding van het (verplaatste) oorlogsmonument mogelijk.

Het tweede deel van de Groeibriljant is de nieuwbouw langs het plein. Hiervoor is een bouwplan ontwikkeld waarover binnenkort een besluit wordt genomen.

Momenteel wordt ook hard gewerkt aan het Masterplan Oud IJsselmonde. Hierin staan allerlei ontwikkelingen die de themas zoals hierboven zijn genoemd verder uitwerken.

Oud IJsselmonde, ooit dorp aan de rivier, krijgt dankzij het initiatief Groeibriljant zijn vroegere uitstraling terug.