Waterschap Aa en Maas

dijkverbetering Keent

Inspraakavond m.e.r.-procedure dijkverbetering Keent

De provincie Noord-Brabant organiseert op woensdagavond 19 november een inspraakavond over de m.e.r.-procedure voor het dijkverbeteringstraject Keent - Grave. Op deze avond worden belangstellenden geïnformeerd over de dijkverbetering. Daarnaast kan eenieder mondeling een (inspraak)reactie geven.

Waterschap Aa en Maas is voornemens om de primaire waterkering rondom het eiland Keent (dijkring 36a) en in dijkring 36 het traject Grave-Overlangel te verbeteren. Uit de toetsing blijkt dat op bepaalde trajecten met een totale lengte van 5,5 km de bermen langs de dijken niet volledig voldoen aan de normen zoals deze zijn vastgesteld in de Wet op de waterkering. De verbeteringen bestaan naar verwachting voornamelijk uit verbreding en ophoging van de berm aan de teen van de dijk of verbetering van het voorland. Voor deze activiteiten is een goedkeuring van Gedeputeerde Staten op grond van de Wet op de waterkering nodig. Ten behoeve van deze Wet op de waterkeringsprocedure wordt een m.e.r.-procedure gevolgd.

Het waterschap is de initiatiefnemer voor deze procedure. De provincie Noord-Brabant coördineert de procedure. Zij zien erop toe dat alle belangen aan bod komen en alle relevante milieuaspecten goed worden onderzocht. Het onderzoek levert een MER op. Dat is een rapport waarin alternatieven worden uitgewerkt en alle mogelijke milieueffecten beschreven staan. Een m.e.r- procedure is een wettelijk verplicht onderzoek.

Fer Kalis, projectleider bij waterschap Aa en Maas,: "Het grote voordeel van zo'n milieueffectrapportprocedure is dat je meteen gestructureerd bezig bent met je planvorming. Een milieueffectrapport biedt inzicht in een plan. Mensen zien welke genuanceerde afwegingen we maken. Bovendien is er ruimte voor het presenteren van alternatieven. In dit geval bijvoorbeeld het slaan van een damwand in de dijk."

Volgens loco-dijkgraaf Ernest de Groot is het versterken van de dijk bij Keent een goede zaak: "Veilig water is voor al onze inwoners en bedrijven van groot belang. Bij Keent proberen we de noodzakelijke werkzaamheden zoveel mogelijk te combineren met natuur- en landschapsontwikkeling in de directe omgeving. Werk met werk maken, zo heet dat bij ons."

De inspraakavond wordt gehouden in de PetjesBar, Dr. Ruysstraat 21 in Overlangel. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Voor meer informatie over de m.e.r.-procedure en het plan zie
www.aaenmaas.nl/werk_in_uitvoering/dijkverbetering