Provincie Utrecht

Een wc die goed is voor mens, milieu en de portemonnee

19-11-2008 -

Op 20 november ondertekenen de Provincie Utrecht, de gemeente Vianen, het Waterschap Rivierenland en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) een intentieverklaring met betrekking tot multifunctionele sanitatie in het multifunctionele centrum (MFC) in Vianen.

Dit veelzijdige toilet kent een aantal belangrijke innovaties. Zo wordt de urine apart opgevangen en wordt hieruit meststoffen gehaald. Hierdoor maak je van `afval' een grondstof. Maar er is ook sprake van minder belasting op de zuivering en er is minder water nodig dan bij het traditionele toilet.

De nieuwe sanitatie betekent een innovatie in het scheiden van afvalwater bij de bron en het benutten van grondstoffen uit afvalwater. Het draagt op die manier bij aan een doelmatiger waterketen door minder waterverbruik, hergebruik van afvalwater en een lagere belasting van de rioolwaterzuiveringsinstallaties. De techniek van nieuwe sanitatie is nog volop in ontwikkeling. In het te bouwen MFC in Vianen nabij de Helsdingerplas aan de A2, wil de gemeente Vianen in samenwerking met het Waterschap Rivierenland en Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer (STOWA) deze innovatieve techniek van nieuwe sanitatie toepassen en het gebruik en beheer van dit systeem monitoren. Want het MFC Vianen kent allerlei verschillende bezoekers, van jong tot oud, waardoor goed kan worden getoetst of het toilet door alle doelgroepen wordt gewaardeerd.

De start van het project is een gezamenlijk ondertekende intentieverklaring waarin de betrokken partijen aangeven zich in te zetten voor het welslagen van het project en waarin op hoofdlijnen ieders rol en taak beschreven is. De totale projectkosten worden geraamd op ca. EUR 250.000,-. De provincie Utrecht verklaart in de overeenkomst deel te nemen aan de project- en werkgroep en de meerprijs te betalen van de aanleg van de infrastructuur die verbonden is aan de uitvoering van het project. Tot slot draagt de Provincie Utrecht bij in het onderzoek naar de bezoekersbeleving.

Meer informatie: Marlies Verhoef, telefoon 030 - 258 20 07