Groen!

Brussel, 19 november 2008

Groen! wil `winterperiode' dit jaar vervroegen

Groen! dient resolutievoorstel in om `winterperiode' waarbij arme mensen garantie krijgen op verwarming dit jaar te vervroegen

Groen! dient vandaag een resolutievoorstel in en vraagt de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement bij hoogdringendheid dit voorstel te behandelen. Het resolutievoorstel gaat in op de vraag van de vzw Samenlevingsopbouw om de officiële `winterperiode' waarbij gas en elektriciteit van mensen in armoede niet mag afgesloten worden en die normaal ingaat op 1 december, dit jaar te laten ingaan vanaf 20 november.

Eloi Glorieux, Vlaams parlementslid: "Het aantal gezinnen dat de energiefactuur niet meer kan betalen en door hun energieleverancier gedropt wordt, stijgt door de dalende koopkracht en de toenemende armoede. Ondanks de invoering van een `winterperiode' die ingaat op 1 december en waarin officieel geen mensen meer van nutsvoorzieningen mogen worden afgesneden, gaan een aantal gezinnen de komende winter toch in zonder gas en/of elektriciteit. Niet noodzakelijk omdat ze overdreven veel energie verbruiken, maar omdat ze in een spiraal van armoede terechtgekomen zijn."

Mensen die in de weken en dagen voor 1 december afgesloten worden, slagen er vaak niet in om op korte termijn hun situatie te regulariseren. Zo heeft vzw Samenlevingsopbouw de afgelopen tien dagen opnieuw vijf gezinnen over de vloer gekregen die recent afgesloten werden van gas. Het gaat hier niet om gevallen van `klaarblijkelijke onwil' om de energiefactuur te betalen, maar om mensen in armoede die momenteel de financiële eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Deze mensen dreigen de koude winter in te gaan zonder verwarming.

Groen! wil met haar resolutievoorstel de regering vragen om, in afwachting van een meer fundamentele en structurele oplossing, de `winterperiode' dit jaar reeds op 20 november te laten ingaan. Met de koude winter voor de deur mogen mensen in armoede niet meer afgesloten worden van gas en elektriciteit.

Als bijlage vindt u het resolutievoorstel van Groen! en de oproep van de vzw Samenlevingsopbouw aan minister Crevits.

Eloi Glorieux