ABVAKABO FNV

13.000 stakers Voortgezet Onderwijs

Woensdag 19 november vond de landelijke actie in het voortgezet onderwijs plaats. De onderwijsbonden ABVAKABO FNV, AOb en CNV Onderwijs hebben dertienduizend stakers geregistreerd, waarvan er vierduizend aanwezig waren bij de actiebijeenkomst in de Utrechtse Veemarkthallen.

Cao-onderhandelaar Gijsbert Boggia sprak tijdens de actiebijeenkomst in Utrecht de aanwezigen toe: "ABVAKABO FNV doet volop mee aan de cao-onderhandelingen en ook aan de acties in het voortgezet onderwijs. Goed onderwijs is een teamprestatie van docenten én ondersteunend personeel. Een cao sluiten we dan ook af voor iedereen die in het voortgezet onderwijs werkzaam is. Kwaliteit van werk geldt voor docenten, maar onverkort ook voor ondersteuners. Daarom hadden wij in het onderhandelaarsakkoord specifiek ook voor het ondersteunend personeel goede afspraken gemaakt: extra scholing, extra eindejaarsuitkering, meer carrièrekansen en een goede loonsverhoging."

"De vertegenwoordigers van de werkgevers, die met ons de onderhandelingen voeren, stellen zich onprofessioneel op. Wat het ene moment door hun zelf nota bene wordt voorgesteld, wordt later weer ingetrokken omdat het onbetaalbaar zou zijn. Een boterzachte, totaal niet onderbouwde bewering. Over de werkdruk waren we het in juli, dus nog vóór de zomer, met elkaar in principe eens. Het kan niet zo zijn dat pas na maanden zou blijken dat afspraken niet betaalbaar zijn. Door hun onverantwoordelijke opstelling is er geen akkoord, geen loonsverhoging en geen positieverbetering voor het ondersteunend personeel. Het is treurig dat wij met acties de VO-raad moeten dwingen tot een redelijke opstelling."

"Wij zien hoe belangrijk het werk is dat in het voortgezet onderwijs wordt verzet door docenten, maar ook door klassenassistenten, conciërges, kantinepersoneel en administratieve krachten. Jullie nemen docenten en bestuur veel werk uit handen."

"ABVAKABO FNV wil voor iedereen in het voortgezet onderwijs meer loon, meer carrièrekansen én een goede aanpak van de werkdruk. De werkgevers komen niet verder dan mooie woorden, het is nu tijd voor daden. Daarom voeren wij samen met jullie actie! Samen zorgen wij dat die cao er komt! Hoog tijd voor goed onderwijs!"

Lees ook eerdere berichtgeving