Rechtbank Utrecht


Acht jaar gevangenisstraf voor roofovervallen

19 november - De rechtbank Utrecht heeft woensdag een 39-jarige man uit die plaats veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaar wegens het plegen van roofovervallen in Utrecht en Nieuwegein. Ook werd hij schuldig bevonden aan het bezit van cocaïne en een pistool met munitie.

Een echtpaar werd in Nieuwegein op gewelddadige wijze beroofd van een tas met duizenden euro's, toen zij voor hun woning uit hun auto wilden stappen. Een man die in Utrecht bij zijn broer en schoonzus verbleef, werd - toen hij die woning wilden binnengaan - overmeesterd en in het huis met tape vastgebonden. Ook hier maakte de dader duizenden euro's buit.

De dader kon worden opgepakt, omdat DNA-materiaal dat van hem op de plaatsen van de roofovervallen werd aangetroffen overeenkwam met DNA-materiaal dat in de DNA-databank was opgenomen. Volgens de advocaat van de overvaller moest het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk worden verklaard, omdat het DNA-materiaal van de man onterecht in de databank was opgenomen. De rechtbank kwam echter tot de conclusie dat het DNA wél gebruikt mocht worden, omdat de man in mei 2005 werd veroordeeld voor een poging tot afpersing. Voor dit soort misdrijven is afname van DNA toegestaan.

Vooral de twee overvallen rekent de rechtbank de dader zwaar aan. De verdachte is bovendien een recidivist en heeft geen enkele verantwoordelijkheid voor zijn daden willen nemen. De rechtbank veroordeelde hem daarom tot een hogere straf dan de zes jaar die de officier van justitie had geëist.

LJ Nummer

BG4634

Bron: Rechtbank Utrecht
Datum actualiteit: 19 november 2008 Naar boven