Ziekenhuisgroep Twente


Wereld COPD dag (11-11-2008)

Gratis longfunctiemetingen ZGT Hengelo

Woensdag 19 november, Wereld COPD dag, organiseert het Astma Fonds een Nationale longfunctiemeting.

ZGT Hengelo doet mee aan deze dag. Mensen uit de risicogroep kunnen gratis hun longfunctie laten meten, andere tests doen en informatie verkrijgen.

Wie, waar en wat
Bent u 40+, (ex) roker en heeft u last van ademhalingsproblemen of hoesten en/of slijm, laat dan uw longfunctie meten in ZGT Hengelo. In de centrale hal en de Albert Schweitzerzaal is van 11.00 tot 18.00 uur een informatiemarkt met allerlei presentaties en demonstraties. De nadruk ligt op preventie en tijdige herkenning van COPD-problematiek. Er zijn gratis longfunctiemetingen en adviezen over leefstijl, gezonde voeding, lichaamsbeweging, fietsinstructies en stoppen met roken. Ook het Astma Fonds is vertegenwoordigd.

Wat is COPD?
COPD (chronisch obstructieve longziekte) is een chronische vernauwing van de luchtwegen waardoor het ademhalen wordt bemoeilijkt. COPD kenmerkt zich door klachten van kortademigheid, hoesten en/of opgeven van slijm. De ziekte ontstaat in tachtig procent van de gevallen na jarenlang roken en manifesteert zich meestal na het veertigste levensjaar. De levensverwachting van mensen met COPD is gemiddeld 10 jaar korter dan die van gezonde mensen.

Elk jaar overlijden er in Nederland ruim 6000 mensen aan de longziekte COPD. Dat is bijna twee keer zoveel als aan borstkanker. Meer dan 300.000 Nederlanders hebben de diagnose COPD. Maar nog eens 200.000 mensen hebben COPD zonder dit te weten.

Mensen met COPD leven niet alleen korter, ze ondervinden ook steeds meer beperkingen in het dagelijks leven. Patiënten ondervinden met name problemen bij inspannende activiteiten zoals traplopen en tillen, maar ook bij dagelijkse dingen als wassen, aankleden, eten en bij deelname aan het sociale leven. Steeds vaker moeten afspraken worden afgezegd. Mensen met COPD voelen zich ongelukkiger dan gezonde mensen. COPD is ongeneeslijk, maar met een gezonde levensstijl en medicijnen is het leven wel dragelijker te maken.
De eerste stap in de behandeling is stoppen met roken.

ZGT is een ziekenhuisorganisatie met locaties in Hengelo en Almelo

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Mevrouw Carli Remmerde, medewerker patiënten- en huisartsencommunicatie
telefoon 074 290 58 06.

---