Stadsdeel De Baarsjes Amsterdam


Amsterdam, 13 november 2008

Wat ze je op school niet vertellen

HAVO en VWO scholieren in Amsterdam West krijgen les van professionele hotshots. Tijdens een tweedaags congres leren ze de fijne kneepjes van het beroepsleven. De Talentenjacht 2008 wordt georganiseerd door de internationale studentenvereniging AIESEC. De stadsdelen in Amsterdam West (Oud West, Westerpark, Osdorp, Slotervaart, Geuzenveld, Bos en Lommer en De Baarsjes), ABN AMRO en YACHT nemen ook deel in het project.0

Getalenteerde scholieren uit Amsterdam West konden zich de afgelopen weken inschrijven voor het evenement. De 40 scholieren met de beste motivatie zijn door YACHT geselecteerd voor een assessment-dag. Deze leerlingen krijgen een stevig gesprek met een recruiter om de sterke en minder sterke punten in beeld te brengen. De 20 meest getalenteerde jongeren gaan door naar het eindevenement: twee dagen netwerken, en werken aan nuttige vaardigheden. De eerste dag is bij stadsdeel De Baarsjes en gaat over: 'wat wil ik bereiken, kan ik dat wel, wat moet ik daar nog voor leren, kortom: hoe krijg ik dat voor elkaar'. De tweede dag, op het hoofdkantoor van ABN AMRO, start met een les etiquette: hoe moet je je in een professionele omgeving gedragen. Daarna start het netwerken: deelnemers kunnen speeddaten met topmanagers van onder meer NUON en de ABN AMRO. Ook op de netwerkborrel aanwezig zijn de jonge ambtenaar van het jaar Wassila Hachchi en burgemeester Job Cohen. Tot slot zullen de jongeren bij de vertegenwoordigers uit de top van de bedrijven aan de Zuidas (zoals ABN en NUON) tijdens het afsluitende diner hun nieuw geleerde vaardigheden voor netwerken en presenteren oefenen.

Meer informatie: www.talentenjacht2008.nl

Programma:

20 november


· 10.00 Opening door Arco Verburg (stadsdeelvoorzitter De Baarsjes)


· 10.30 ­ 17.00 diverse workshops


· 17.00 Borrel

21 november


· 10 uur Opening


· 10.30 ­ 17.00 diverse workshops waaronder om 15.30 uur de Workshop Speeddating


· 17. 30 - 18.30 Netwerkborrel met Job Cohen


· 18:30- 20:30 diner, met o.a. de top van de bedrijven aan de Zuidas

Portefeuillehouder: Arco Verburg

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma, 06 1714 4471

'Kansen voor Kinderen' op stoom

Het verbeteren van het onderwijs en de schoolprestaties van leerlingen in De Baarsjes is een proces van lange adem, maar in de uitvoeringsfase van dit onderwijsprogramma zijn er nu al positieve ontwikkelingen te zien, zo blijkt uit de tussentijdse evaluatie van 'Kansen voor Kinderen'. Leerlingen scoren hoger bij de jaarlijkse Cito-test, en scholen geven hogere schooladviezen voor het voortgezet onderwijs. Portefeuillehouder Lambriex: "Het is te vroeg om te zeggen of hier al sprake is van een trend, maar ik ben tevreden met deze gunstige ontwikkeling". Het geld voor het programma zal de komende tijd nog nadrukkelijker ingezet worden om twee doelen te realiseren, namelijk nog betere leerprestaties en omgaan met verschillen in talent. Lambriex: "ik wil ook geld voor de wijkaanpak benutten om samen met de scholen ervoor te zorgen dat op korte termijn leerprestaties verbeteren. Ook andere knelpunten willen we in De Baarsjes aanpakken, zoals de screening van jonge kinderen door de GGD, zorgcoördinatie, coördinatie van brede schoolactiviteiten, vakleerkrachten, schoolkeuze en andere zaken". In de evaluatie noemt De Baarsjes twee punten die in het proces van 'Kansen voor Kinderen' moeten verbeteren, namelijk het ontwikkelen van voor iedereen duidelijke criteria van succes en het bieden van hulp aan een aantal scholen dat moeite heeft met de complexiteit van het proces. Lambriex: "Ik ben tot dusver tevreden, want scholen, ouders, welzijnsorganisaties en stadsdeel hebben gezamenlijk de kans gegrepen te investeren in de toekomst van leerlingen". De raadcommissie Onderwijs bespreekt de evaluatie op 2 december.

Portefeuillehouder: Godfried Lambriex

Meer informatie: Wim de Graaf 06 123 79 510

Gratis trouwen blijft mogelijk, maar bouwvergunningen duurder

De tarieven die het stadsdeel in 2009 in rekening gaat brengen zijn door de bank genomen hoger dan in 2008. Op enkele verlagingen na, bijvoorbeeld de kosten voor een rijbewijs, leiden landelijk vastgestelde tarieven, stedelijke harmonisatie, en het hier en daar trendmatig aanpassen tot verhogingen. Sommige tarieven zijn nieuw, zoals het betalen voor een afschrift van stukken uit het stadsdeelarchief (¤ 2 per bladzijde). Bewoners die een bouwvergunning nodig hebben krijgen vooral te maken met hogere tarieven als gevolg van het gelijktrekken met de hele stad van de bouwleges. Gratis trouwen is nog steeds mogelijk op donderdag. Bruidsparen die voor hun trouwen een speciale persoon willen laten benoemen tot buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand betalen daarvoor voortaan ¤ 183. Het Dagelijks Bestuur stelt de deelraad ook voor om de uit 1997 daterende legesverordening te vervangen door een actuele versie.

De vernieuwde Tarieventabel en de nieuwe verordening staan voor 2 december op de agenda van de raadscommissie Onderwijs. IJs en weder dienende stelt de stadsdeelraad de Tarievenlijst 2009 en de nieuwe Legesverordening vast op 16 december.

Portefeuillehouder: Mirjam Smeels

Meer informatie: Harold Ytsma, 06 534 20 466

Geen heropening beroepsprocedures Westermoskee

Het Dagelijks Bestuur heeft met instemming kennisgenomen van de uitspraak van de rechter dat deze de beroepszaak tegen het verlenen van de bouwvergunning voor de bouw van de Westermoskee niet laat heropenen. De meervoudige raadskamer van de Rechtbank Amsterdam heeft daar donderdag 13 november een uitspraak in gedaan.

Daarbij is de aanvraag om heropening van de door intrekking beëindigde beroepsprocedures wegens bedreiging en dwaling niet-ontvankelijk verklaard. Kijk voor meer informatie bij Rechtspraak.nl

Portefeuillehouder; Arco Verburg

Meer informatie: Ruud Sjoerdsma 06 - 1714 4471

'Wild Westermoskeeterrein" in beeld gebracht

Zaterdag 22 november om 17.00 uur opent Arco Verburg, stadsdeelvoorzitter van De Baarsjes, de tentoonstelling 'Wasteland' van kunstenares Nina Rave in Meneer de Wit. Het motto van deze tentoonstelling ontleent zich aan het terrein van de Westermoskee, naast studio Meneer de Wit, waar onlangs de eerste bouwactiviteiten zijn begonnen. Jarenlang was dit braakliggende gebied onderwerp van felle discussies. Nina Rave heeft de ontwikkelingen in 'haar buurt' gevolgd en een dagboekachtig beeldverslag gemaakt van het kale, maar toch steeds veranderende stadslandschap midden in De Baarsjes. "Dit soort vergeten plekken dagen mij uit, inspireren me om te zoeken naar verborgen mogelijkheden en kwaliteiten van deze locaties."

De tentoonstelling is tot en met 13 december te zien in Meneer de Wit, Postjesweg 2.

Voor meer informatie zie www.ninarave.com en www.meneerdewit.com

Uit de stadsdeelraad

Raadscommissie Onderwijs voor afschaffen ouderbijdrage voorscholen

Alle partijen in de raadscommissie Onderwijs, die op 11 november vergaderde, vinden het voorstel van het Dagelijks Bestuur om de ouderbijdrage voor de voorscholen af te schaffen een goed idee. Dat betekent dat de voorschool in De Baarsjes voor alle kinderen gratis wordt. Ook het voorstel om het speeltuinwerk te laten uitvoeren door Sportbuurtwerk kan op instemming van de fracties rekenen. Tot slot geven de partijen ook ruimte aan de brede school door in te stemmen met de plannen van de portefeuillehouder om extra te investeren in de schoolgebouwen.

Agenda

Field of Vision

Galerie Ei, tot 22 november

'Sweet memories 2'

MLB expositieruimte, tot 30 november

My friends no.1

Zoete-Broodjes, tot 5 december

Expositie 3MIX

Galerie de Stoker, tot 3 december

Dag van de Mantelzorg

Buurtcentrum de Tagerijn, 14 november - aanvang 10:00

Nataraj 6th anniversary party

Club 8, 14 november - aanvang 21:00

Cinema Abattoir

The Illuseum, 14 november tot 15 november

Skip Intro

Club 8, 15 november - aanvang 22:00

Pop your Sunday

Edel, 16 november - aanvang 15:00

Buurtoverleg Postjesbuurt

Trouwzaal stadsdeelkantoor, 17 november - aanvang 19:30

Buurtoverleg Jan Maijenbuurt en Mercatorbuurt

Buurthuis Tagerijn, 19 november - aanvang 19:30

Buurtoverleg Does-, Tromp- en Geuzenbuurt

Ontmoetingsruimte Bestevaer, 20 november - aanvang 19:30

Burlesque Freak Out

Club 8, 21 november - aanvang 22:00