Voedsel en Waren Autoriteit

Eenderde van zoethoutbevattende levensmiddelen voldoet niet aan etiketteringseisen

20 november 2008 - nieuwsbericht

Voor zoethoutbevattende levensmiddelen geldt de verplichting dat hiervan melding wordt gemaakt op het etiket. Van de bemonsterde en geanalyseerde levensmiddelen voldoet een derde hier niet aan. Dit blijkt uit onderzoek van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). De betreffende bedrijven hebben een waarschuwing gekregen.

Zoethout, de wortelstok van de zoethoutstruik (Glycyrrhiza glabra), is een ingrediënt van levensmiddelen als drop, hoestsiroop en (kruiden)thee. De zoetstof in zoethout is glycyrrhizinezuur. Dit is 30 tot 50 keer sterker in zoetkracht dan suiker. Mensen met hoge bloeddruk of die hiervoor aanleg hebben zouden de dagelijkse consumptie van levensmiddelen met zoethout moeten beperken of vermijden vanwege de in zoethout aanwezige stof glycyrrhizinezuur. Dit geldt ook voor mensen met of aanleg voor vochtophoping. Consumptie van te veel glycyrrhizinezuur kan namelijk tot gevolg hebben dat de bloeddruk stijgt en er zich vocht ophoopt in het lichaam (oedeemvorming).

De manier waarop de aanwezigheid van zoethout moet worden vermeld is afhankelijk van de aanwezige hoeveelheid glycyrrhizinezuur in het levensmiddel. Vanaf 100 mg/kg of 10 mg/l moet het woord zoethout voorkomen in de lijst van ingrediënten of als aanduiding op de verpakking. Als dat niet het geval is, moeten de woorden 'bevat zoethout' worden toegevoegd. Bij grotere hoeveelheden moet de volgende vermelding worden aangebracht: 'bevat zoethout - mensen met hoge bloeddruk dienen overmatig gebruik te vermijden'.

De VWA meent dat het belangrijk is dat consumenten de juiste informatie krijgen over levensmiddelen. Met name wanneer de gezondheid in het geding kan zijn. De VWA controleert dan ook binnenkort weer of de verplichte vermeldingen op zoethoutbevattende levensmiddelen zijn aangebracht.

Meer informatie:

* Factsheet: Etikettering van zoethoutbevattende levensmiddelen
* Voedingscentrum