Gemeente Rotterdam

Tijdens de proefperiode met gratis OV voor 65+'ers hebben méér ouderen met het openbaar vervoer gereisd. Het aantal 65+'ers dat veelvuldig met het openbaar vervoer reist, is na de proef met 22% gestegen. Met name senioren met een midden en hoger inkomen zijn vaker gaan reizen. Het autogebruik door 65+'ers is gedaald van 54% naar 50%. Dit zijn de belangrijkste conclusies uit de eindevaluatie van de proef met gratis OV voor 65+'ers in Rotterdam.

Oudere Rotterdammers konden bij wijze van proef, tussen juli en december 2007 en van februari tot en met juni 2008, gratis reizen met de RET. Met de proeven met gratis OV voor 65+'ers, wilde de gemeente Rotterdam onderzoeken of ouderen door het gratis maken van openbaar vervoer vaker erop uit trekken in eigen stad en meer gebruik maken van openbaar vervoer. Daarnaast wilde de gemeente het gebruik van de OV-chipkaart onder ouderen bevorderen. Ruim 51.000 personen hebben deel genomen aan de proeven met gratis OV.

Weinig effect op vereenzaming
Uit de eindevaluatie blijkt dat met name de middeninkomens meer activiteiten blijven ondernemen. Tegelijkertijd tonen de resultaten aan dat het effect van gratis OV op het doorbreken van het sociaal isolement van ouderen, beperkt is. Het percentage ouderen dat aangeeft zich niet eenzaam te voelen stijgt gedurende de proef weliswaar van 75% naar 78%, maar het effect is niet uitsluitend toe te schrijven aan de proef. Ook de controlegroep (64+'ers) die in het onderzoek is meegenomen geeft een stijging te zien. Het geringe effect is mogelijk te verklaren doordat vereenzaming onder ouderen een complex fenomeen is dat beïnvloed wordt door een groot aantal factoren.

Alternatief voor auto
Wethouder Baljeu: "Ik ben blij dat zoveel mensen hebben deelgenomen aan de proef en dat veel 65+'ers het reizen per OV als een aantrekkelijk alternatief voor de auto hebben ervaren. Dat blijkt ook uit de toegenomen waardering voor het openbaar vervoer onder ouderen met een OV chipkaart." Rotterdam heeft alvast 4,5 miljoen euro gereserveerd op de begroting van 2009 voor het invoeren van gratis OV voor 65+'ers in 2009. Hiermee loopt het college vooruit op een mogelijk positief besluit om het vervoer per tram, bus en metro in 2009 voor ouderen gratis te maken.

Klik hier voor het evaluatierapport.

Bron: Bestuursdienst, 20-11-2008