Provincie Overijssel

Omgevingsvisie Overijssel: vitale samenleving in een mooi landschap

De provincie Overijssel zet met het uitbrengen van deze Ontwerp-Omgevingsvisie een vernieuwende toon als het gaat om de inrichting van onze leefomgeving. Het vooraf helder neerzetten van de hoofdlijnen voor de inrichting van de provincie, speelt nu de hoofdrol. Decentraal wat kan, centraal wat moet, is het motto. Dat betekent duidelijkheid over het provinciale belang bij de verschillende onderwerpen. De provincie richt zich voor wat betreft de sturing niet op strekkende, vierkante of kubieke meter maar op de kwaliteiten van een gebied. Gedeputeerde Staten hebben op 18 november de Ontwerp-Omgevingsvisie vastgesteld.

Actuele opgaven worden opgepakt en gekoppeld aan concrete acties. Het teruglopen van de bevolkingsgroei en verandering van de bevolkingssamenstelling vraagt om meer inzet op kwaliteit en herstructurering voor woon en werklocaties. Met het oog op zuinig en zorgvuldig ruimtegebruik wordt een sterker accent gelegd op herstructurering. Dat is ook nodig om de functies die op het buitengebied zijn aangewezen perspectief te blijven bieden. Zo is er ruimte voor schaalvergroting en verbreding van de landbouw die vergezeld moet gaan met behoud en versterking van de ruimtelijke kwaliteit. De ambitie ten aanzien van de realisering van de ecologische hoofdstructuur blijft ongewijzigd. Met goed onderbouwde plannen blijft er ruimte voor woonwijken en bedrijven.

Aantrekkelijk vestigingsklimaat
Naast welzijn is ook welvaart een belangrijke insteek. In die zin biedt de Omgevingsvisie randvoorwaarden voor een aantrekkelijk vestigingklimaat voor het bedrijfsleven in al zijn facetten. De bereikbaarheid neemt een centrale positie in, naast vervoer over de weg en spoor krijgen vervoer over water een sterkere positie en ontwikkelingen we fietssnelwegen.

Gezonde en veilige leefomgeving
Investeren in een gezonde en veilige leefomgeving staat centraal. Niet alleen als het gaat om geluid en externe veiligheid maar ook waterveiligheid Dit laatste als antwoord op de klimaatverandering. In dat kader neemt de provincie haar verantwoordelijkheid door een sterker accent te leggen op het stimuleren van duurzame energie-opwekking en energiebesparing.

Gebiedskenmerken
Uitgangspunt is dat de partners van de provincie, in het bijzonder de gemeenten, de lokale publieke belangen afwegen, zonder bemoeienis van de provincie. Waar het provinciale belang aan de orde is, zal de provincie stevig aanwezig zijn. Concreet betekent dit bijvoorbeeld dat als gemeenten onderling afspraken moeten maken over woningbouwprogramma's en rekening houden met de gebiedskenmerken, de provincie zich niet meer bemoeit met de locatiekeuze binnen de gemeente. De Omgevingsvisie geeft voor de gebiedskenmerken handvatten, voorbeelden en normen gepresenteerd in de catalogus Gebiedskenmerken. Rode draad is: ruimtelijke kwaliteit, met andere woorden, het geschikt maken van de ruimte voor wat belangrijk is voor mens, dier en plant.

Investeringsprogramma
Juist in dit economische tij acht de provincie het van belang om met deze visie naar buiten te komen. Vooral ook omdat zij in het kader van de vaststelling wil komen tot een lange termijn investeringsprogramma. Het huidige beschikbare budget is niet voldoende voor de ambities in de Omgevingsvisie. De provincie zal middelen moeten organiseren. Bijdragen van partners als rijk, gemeenten, waterschappen en maatschappelijke organisaties zijn nodig om de gezamenlijke doelen te realiseren. Daarom hechten we aan een breed commitment en de bereidheid tot een gezamenlijke aanpak

Vervolg proces
De Ontwerp-Omgevingsvisie wordt op een aantal momenten door provinciale staten besproken, 3 en 10 december 2008 in de statencommissie en op 17 december in Provinciale Staten . Provinciale Staten zullen naar verwachting Gedeputeerde Staten opdracht geven de Ontwerp-Omgevingsvisie vanaf 22 december ter inzage te leggen. Iedereen kan dan tot 1 maart mondelinge of schriftelijke zienswijzen indienen. Gedurende de maanden januari en februari 2008 worden door de hele provincie informatiebijeenkomsten gehouden. In maart 2008 organiseren Provinciale Staten enkele hoorzittingen. Gedeputeerde Staten zal vervolgens een reactienota opstellen en een definitieve Omgevingsvisie ter vaststelling aan PS voorleggen. Vaststelling door PS voorzien op 1 juli 2009.

Meer informatie
Kijk op www.omgevingsvisie.nl voor het volledige document Ontwerp-Omgevingsvisie, bijlagen en de beleidsperspectievenkaart. Tevens is daar binnenkort de samenvattende brochure te vinden. Ook de data en locaties van de informatiebijeenkomsten worden daarop binnenkort gepubliceerd.

In januari en februari 2009 kan iedereen zich laten informeren over de betekenis van deze Ontwerp-Omgevingsvisie tijdens informatiebijeenkomsten door de hele provincie op 11 verschillende locaties.